lørdag den 9. maj 2015

EN LILLE HAPS MED JORDSKOKKER

GASTRO

Hvis du har jordskokker i haven, kan du være heldig fortsat at finde et par stykker af de velsmagende knolde under jorden. Måske bliver høsten ikke til så meget, men se her hvordan lidt kan blive til lidt mere. 
TEKST & FOTO: KARINA 


Den er jo en herlig og handlekraftig lille satan - jordskokken! Har du den i haven, vil du vide, at den breder sig lystigt, og prøver du at fjerne den igen, skal du regne med at den slår tilbage, den giver nemlig ikke op så let. På en måde en pine, men så også gudskelov, for delikat er den, og glad bliver man da, når man har fået samlet sig en lille kurvfuld, hvorefter turen går til køkkenet og senere til bords. En sidste høst her i foråret er slet ikke utænkeligt, så se at få hevet de sidste guldklumper op, for selvom det måske ikke bliver til så meget, kan de nemt få delikate ben at gå på. Ud med greben - eller som i mit tilfælde med håndgreben, hvis du går med livrem og seler og har dem i beholdere. Ud og grav klumperne op og gør en dyd ud af ingenting. Og jeg siger ingenting, for det er lidt hvad der er, i hvert fald hvis det kommer til det arbejdsniveau denne lille appetizer kræver. Det er nemlig blot et par chips, lidt smørristede svampe, lidt timian og et par stykker brød grillet i olie.

jordskokker

Det er lige før, at denne ret ikke behøver nogen særlig forklaring, men her kommer den alligevel:
Jordskokkerne du lige har hentet ind, skærer du i papirstynde flager, eller så tynde som du nu evner det. Derefter vendes de i en anelse olivenolie og en smule salt, hvorefter de stilles i ovnen og bages ved 200 grader i 10-15 minutter. Svampene vælger du frit. Mine favoritter er kantareller og den helt ordinære champignon, så det er den kombination, jeg har valgt. Børst dem fri for jord og steg dem først på en tør pande, så væden fordamper og tilsæt derefter en god klat smør og smag til med salt og peber. Brødet behøver ikke at være noget fancy noget, og skal jeg være helt ærlig, har jeg haft mange successer med en simpel pakke toast. Gnid gerne brødstykkerne med et fed hvidløg og steg dem derefter i olie på en pande, indtil de har taget lidt kulør. Anret det hele på en tallerken og spæd til med et par friske kviste timian. Måske ser det ikke ud af meget, men smagen er der. Prøv selv.

jordskokker
Læs mere om jordskokken og find flere opskrifter med chips herunder:  

ÆRTESUPPE MED RAMSLØG & SAVOYCHIPS
Om en lille måneds tid vil mange danske skovbunde være dækket med ramsløg og allerede nu kan deerhverves i butikkerne. Se med her, hvor vi laver en suppe baseret på løgplantens delikate og supersunde blade.

JORDSKOK - EN TROFAST KNOLD
En gang jordskok - altid jordskok! Men til gengæld har du også altid en delikatesse, du kan gå ud og hive op i den del af sæsonen, hvor der ellers er lidt pauvert i køkkenhaven. Du får med andre ord etlivslangt forhold til en knold. Her får du lige nogle fif til, hvordan den skal tæmmes.
PERLEOTTO MED GULERODSCHIPS
Perlespelt er kerner fra den gamle nordiske urhvede. Den kan både spises som morgengrød eller somdenne nordiske variation af risotto.


1 kommentar:

ANNONCE