torsdag den 23. juli 2015

BLÅVINGE, EN EKSOTISK PLANTE

Blåvinge, clerodendrum ugandense
PLANTEPORTRÆT

For nogle år siden fik jeg denne blåvinge foræret. Jeg havde aldrig hørt om den før, og det er nu ikke så underligt, for der findes jo tusinder af planter, jeg ikke kender. Den er blevet et dejligt bekendtskab.
TEKST & FOTO: LENE
Blåvinge, clerodendrum ugandense
Det er altid sjovt at få en ny plante i huset, og denne fik jeg foræret som en værtindegave. Den blev straks sat i væksthuset, da jeg læste, at den ikke måtte få temperaturer under 10 grader. Da det stadigvæk var først på sæsonen, turde jeg ikke løbe risikoen.

BLÅVINGE
Clerodendrum ugandense

Da jeg fik den var den viklet om en bøjle, men jeg er ikke så vild med at tæmme blomster på den måde, så den blev viklet ud og plantet i en potte med et lille stativ i. Efterhånden som blomsterne sprang ud, kunne jeg godt se, at den var noget særligt med dens eksotiske udseende. De små klare, lyseblå blomster ligner sommerfugle, og der findes da også en sommerfugl, der hedder blåvinge. Mon ikke planten er opkaldt efter den?

Blåvinge stammer, som det latinske navn også antyder, fra Uganda. Den er meget lyskrævende, og hvis den bliver vandet godt, kan den godt stå i direkte sol. Efter blomstring skal den klippes ned, og det er normalt at den taber bladene om vinteren.

Blåvinge skal vinteropbevares, og den havde det skønt i vores bobledrivhus, der stod inde i væksthuset. Dog fik den lidt lus i slutningen af vinteren. Jeg gav den lidt hjemmelavet insektsæbe, som dog ikke hjalp ret meget, men lige så snart det blev vejr til at sætte den ud, forsvandt lusene. Den står nu som en lille busk.

Blåvinge, clerodendrum ugandense

Der er endnu ikke ansats til blomstring, og hvis det ikke snart bliver ordentligt stabilt sommervejr, vil jeg overveje at sætte den tilbage i væksthuset. Det vil forhåbentlig sætte gang i den. Jeg har læst at den kan blive omkring 175 cm høj. Dette tvivler jeg dog lidt på med vores klima - også selvom den står i væksthuset hele tiden. Men lad os nu se!

Blåvinge, clerodendrum ugandense


FAKTA

NAVN: Clerodendrum ugandense
DANSK NAVN: Blåvinge
LYSFORHOLD: Fuld sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Skal vinteropbevares ved min. 10 grader
JORDBUND: Ynder en kalkholdig jord
VÆKST: Enten som potteplante på bøjle eller som lille busk
STØRRELSE: 175 cm
BLOMSTRING: Fra februar til oktober, hvis den står inde. Sensommer, hvis den er en udeplante.
ANVENDELSE: Som prydplante/buskIngen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE