Tænker man Provence, tænker man lavendler. Lavendel er en plante, som mange forbinder med mormors blomsterbede. I de seneste år har den heldigvis fået en renæssance og ses nu i mange nye anlæg og haver.


TEKST & FOTO: ESTHER GENESER

Lavendler udgør en meget stor del af min have, og netop lavendlerne er det, der har trukket manges opmærksomhed mod ‘Esthers have’ de seneste år.

Min egen lavendelmark

Da jeg flyttede ind i 2010, var der allerede nogle få gamle og ranglende lavendelplanter. Jeg begyndte at stiklingeformere dem, da jeg opdagede, at råvildet gik uden om dem, og fordi de er smukke og nemme planter, som nærmest gror som ukrudt på vores kupperede grund, der mest består af tør sandjord.

Min mand og jeg holder meget at holde ferie sydpå, specielt i Frankrig og Italien, og det er her, jeg hentede inspiration til at anlægge min egen provencehave.

Sådan få du smukke lavendelplanter

Lavendel er en halvbusk, der har behov for beskæring mindst en gang om året for at forblive tæt og grøn. Jeg beskærer mine lavendler lige efter afblomstring, dvs. i august eller september. Mange beskærer deres lavendelbuske i starten af april, men jeg foretrækker at gøre det lige efter afblomstringen, da jeg gerne vil nyde dem som små skulpturer i landskabet om vinteren.

Jeg arbejder på at få mine lavendler til at blive så store som muligt, og derfor klipper jeg dem, så jeg kun fjerner blomsternes længde. Med en lille batteridrevet hækkeklipper klipper jeg så alle buske i en buet form, så de står flot om efteråret og vinteren igennem.

Lavendler trives bedst i en næringsfattig og tør jord, og det vigtigst er masser af sol og helst hele dagen.

Hvis du har gamle lavendelplanter, som er bare for neden, kan du få dem til at se smukkere ud ved at grave dem op og plante dem i et dybere hul og vente med at klippe dem, indtil de vokser til og bliver tætte.

Lav dine egne lavendler

  • Tag træagtige og ikke bløde stiklinger.
  • Fjern de nederste blade og nip toppen af dem.
  • Stik dem bagefter i potter med sandblandet jord (sand og pottemuld).
  • Giv dem vand, placer dem i skyggen, og hold jorden er let fugtig .
  • Efter 4–5 måneder har planterne udviklet rødder og er nu parate til at blive plantet i selvstændige potter, hvor de skal stå ca. et år, før de kan plantes ud på deres blivende plads.

Held og lykke med dine lavendler.

Esther

I løbet af havesæsonen 2019 holder Esther åben have. Det kan du læse mere om på hendes hjemmeside, som du finder lige her. Du kan også følge haven på instagramprofilen @esthershave.