søndag den 27. september 2015

KLEMATIS - PRIMADONNA ELLER SELSKABSDAME

PLANTER
GÆSTEREDAKTION

Måske tænker du ikke på klematis som en ”havens primadonna”, men snarere som en plante, der kan være lidt svær at dyrke. 

TEKST & FOTO: ULLA, GÆSTEREDAKTION
FRK. ANEMONE

Men får man først held med klematis – og vælger man vel at mærke klematis fra alle tre grupper *)  – så har man faktisk blomster fra april til hen i oktober.

Jeg kan vist ikke komme i tanker om andre plantegrupper, der har så lang en sæson. For mig er klematis blevet lidt af et samlerobjekt. Ikke at jeg har særligt sjældne eller særligt dyre klematis, men jeg ønsker mig hele tiden flere, og jeg er konstant på udkig efter hvor der kan plantes flere i haven.


Her til højre ses den smukke 
klematis 'Etoile Violette'.


Mange af mine klematis fungerer som selskabsplanter fordi de er plantet sammen med f.eks. klatreroser eller rhododendron, hvor de overtager blomstringen efter at rosen eller rhododendronen er afblomstret.

Herunder ses klematis 'Etoile Violette' sammen med klatrerosen 'Alchymist':


Herunder klematis 'Comtesse de Bouchaud' sammen med rhododendron.Andre klematis blomstrer samtidig med de roser, som de er plantet sammen med. Til venstre ses rosen 'New Dawn' og klematis 'Fond Memories'. Til højre ses rosen 'Ilse Krohn Superior' og klematis 'Piluu'.


Og 'Rosenresli' sammen med klematis 'Rouge Cardinal'.
At bruge ordet primadonna om klematis er sikkert lidt overdrevet, men jeg har lyst til at vise et par eksempler på nogle af mine skønne klematis, som alene ved deres blomstring får én til ydmygt at ”lytte” til de skønne toner, som man næsten fornemmer fra planten.

I april er der jo 'Propertius', den allerførste klematis i vores have, og den allerførste til at springe ud hvert år.

En rigtig forårssang fra denne primadonna.

I juni er der fuld skønsang fra bl.a. 'Julia Correvon'.


Og 'Princess Diana' er så skøn.'Multiblue' passerer man hver gang, man skal ind ad hoveddøren  - så er der lige et lille pip derfra.'Emilie Plater' synger med helt sin egen lyseblå tone.


'Gladys Picard' med lyse toner.Til slut en enkelt ”herre”, nemlig 'Prince Charles', som blomstrer for første gang i år og er plantet sammen med rosendivaen 'Penny Lane'.At klematis så også kan have primadonnanykker, er jo en anden ting.  De vil have vand og gødning på rette tid og sted og de vil plantes dybt i jorden for ellers bliver de slet og ret ikke til noget. Skygge ved fødderne er også en god ting.

* Og hvad er det så for noget med de der grupper af klematis? Det kan du læse mere om her på HAVEFOLKET.com, hvor der er en fin gennemgang af blomstringstidspunkt og beskæringsvejledning: Klematis - hvilken gruppe.


Du kan læse meget mere om Ulla Anemone og hendes haveliv på bloggen 'Frk. Anemone', som du finder lige her. Du kan også læse lidt om hele tanken bag årets gæsteredaktion lige her.

18 kommentarer:

 1. Hov det var det forkerte sted jeg skrev, nå men du har rigtig mange flotte clematis, det har jeg set med egne øjne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har du bestemt også - vi er bare heldige, er vi :)

   Slet
 2. orv, de er flotte dine clematis. Dem har jeg ikke rigtig haft det store held med. Bla nok fordi jeg ikke rigtig kan grave dybe store huller til dem at starte med. der ikke plads,. Så jeg er en lillebitte bitte smule misundelig, selv om det ikke er pænt.hi hi
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Du har sikkert en masse andet dejligt, men jeg ER glad for mine klematis og de giver så dejligt i højde også.

   Slet
 3. Så mange smukke clematis fra din have, jeg ønsker mig helt klart flere:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De kan nemt blive et helt samlerobjekt, men heldigvis fylder de ikke så meget forneden, så man kan klemme dem ind mange steder.

   Slet
 4. Super ide med gæste indlæg, dette var et dejligt et af slagsen, kan ikke få nok af, at høre om clematis. Flotte eksemplarer du viser Ulla. Kh Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dine søde ord - du fornemmer sikkert at jeg er helt pjattet med klematis.

   Slet
 5. Waw for en masse skønne Clematis, og et flot indlæg :-)
  Jeg kan godt misunde dig lidt, at dine planter er så frodige :-) Det er bestemt ikke indenfor denne plantegruppe, jeg har mine spids kompetencer, men øvelse gør måske mester, som med så meget andet..............

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i - men du kan så meget andet som jeg ikke kan i haven... Dejligt at kunne inspirere.

   Slet
 6. De begynder at snige sig ind mange steder i min have og de er meget velkommen. Til næste år skal jeg helt klart have flere, blev meget inspireret hos Høneballehaven, kunne se hvad klematis kunne gøre ved en have, så hop bare ned i indkøbskurven. Fint indlæg :-) kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo det skønne ved at besøge andre haver og læse med hos hinanden - inspiration er dejligt.

   Slet
 7. Vidunderlige billeder af dine clematis, og de er utrolig flot brugt, jeg ønsker mig også mange flere, drømmer om syn der minder om det du viser:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber at dine drømme bliver til virkelighed sådan lidt med tiden :)

   Slet
 8. Smukke klematis, du har, Ulla.
  Billedet med solen der misset gennem vildnisset er skønt - man kan svømme helt væk i det....

  SvarSlet
 9. Hej Ulla.Tak for dejlige billeder af alle dine skønne klematis...........................du kan bare det med de smukke klatrere.
  Prøver også på at få flere klemt inde her hos mig.
  Og kikkede efter nogle nye i går på plantemarkedet i Lyngby.Men der var ikke nogle der tiltalte mig.
  Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved nu også at du har mindst en af de skønne, nemlig Multi Blue :)

   Slet

ANNONCE