onsdag den 16. marts 2016

HAR DU MON SENDT ET GÆKKEBREV?

TRADITIONER

At sende gækkebreve er en hyggelig dansk påsketradition, der har flere hundrede år på bagen. Få her genopfrisket et par af de så kendte gækkevers, hvis de skulle være smuttet allerbagerst i hukommelsen hos dig. Når først du læser dem, så genkender du dem garanteret. Har du selv flere, så skriv dem endelig i kommentarerfeltet.

TEKST & FOTO: LONETil et gækkebrev hører naturligvis en vintergæk - heraf navnet. Har du en vintergæk i haven, så må du ud at plukke, klippe et lille gækkebrev med fine takker eller bølger og skrive den lille remse på brevet. Sæt nederst prikker i samme antal som dit navn, og send det så afsted til afsenderen.

gækkebrev


Der er tre gæt at bruge, inden man må give op, så det kan godt være svært. Er der ikke gættet før påsken, så er du den lykkelige modtager af et påskeæg fra afsenderen. Bliver du gættet, så må du være den glade giver.

gækkebrev


Her er nogle af de velkendte remser:

 Mit navn det står med lopper, 
 pas på de ikke hopper.  


 Bag busk jeg fandt en gæk så sød, 
 jeg troede den af kulde var død. 
 Nu sender jeg den til dig min ven. 
 Tæl prikkerne små – og gæt fra hvem. 


 Mit navn det står med prikker, 
 pas på det ikke stikker 


 Omme bag en tjørnehæk 
 fandt jeg denne vintergæk. 
 Nu med den du får fra mig 
 sendt en hilsen - hvem er jeg? 


 En vintergæk, 
 en sommernar, 
 en fugl foruden vinger, 
 en lille ven, 
 som har dig kær, 
 en kærlig hilsen bringer. 


Har du ikke sendt gækkebreve endnu, så kan du jo stadigvæk nå det. Der er vist ikke klippefaste regler for, hvornår det præcist skal være gættet, men mon ikke mange mener, at det skal være inden påsken begynder - dvs. inden palmesøndag. 

Så find saks og papir - og en vintergæk naturligvis - og det få sendt allerede i dag. Og husk, at du meget gerne må tilføje dine egne yndlingsvers herunder, så de også kan komme i brug landet over. 


7 kommentarer:

 1. Jeg kan da fortsætte på "Mit navn det står med lopper....
  Pas på de ikke hopper,
  op i din mors kaffekopper,
  og laver spilopper.
  Kærlig hilsen
  ***

  SvarSlet
 2. Eller hvad med denne:
  En lille dreng på potten sad
  men hvad han laved
  det ved jeg ej
  for da jeg ned i potten så
  en lille vintergæk på bunden lå.

  hilsner _______

  SvarSlet
 3. Jeg har ikke sendt et men jeg har fået et.
  Måske fra min søn? Eller min kat Karlo?
  Måske kan jeg bare ikke gætte det - og må betale et chokolade-påskeæg;-)

  SvarSlet
 4. En sød tradition som er ved at gå i glemmebogen (eller også er det mig der ikke husker)
  Tak for på mindelsen. Jeg får travlt i morgen ... ;)

  SvarSlet

ANNONCE