lørdag den 23. december 2017

SIMMER POT

OPSKRIFTER
JULEKALENDER

Duften af jul. Det er ikke kun farverne og de kendte symboler på julen, der slår stemningen an. I julen har duftene en særlig betydning og er en del af traditionen. Her kommer en måde, hvorpå du kan få gang i julestemningen - også uden at stå med nybagte julesmåkager.

TEKST & FOTO:  HENRIK MIKAELSENVi skal lave en simmer pot. I den engelsktalende del af verden har de i mange år brugt at parfumere luften i hjemmet. Det er ikke ualmindeligt at give et par pift med en gang duftspray, en såkaldt air freshener, som en del af rengøringen. Det bliver luften altså ikke mere frisk af, men den dufter dejligt. Vi bruger nok mest den slags i form af en Wunderbaum i bilens bakspejl, æteriske olier og sæber på toilettet og så selvfølgelig som ejendomsmæglertricket med at stikke noget brød i ovnen, når der skal vises hus frem. Så vi ved godt, at duften i huset er med til at give den rette stemning.

Hvis du vil skrue op for julens dufte, kan du altså lave en simmer pot. Det er såre enkelt:

  • Du fylder en gryde halvt op med vand.
  • Tænder for blusset på laveste varme.
  • Nu fylder du de ting i, du synes dufter af jul, og det smarte er, at det sagtens kan være noget, du ellers bare ville regne for affald. Det kunne være appelsinskaller, æbleskrog og -skræl, afklip af gran og brugte vaniljestænger. Pep det op med krydderier som stjerneanis, nelliker, lidt kaffebønner og kardemommekapsler. Rester af saft og juice kan også ryge i. Du kan også gå i haven og klippe ind af timian, rosmarin og lavendel. Mulighederne er næsten ubegrænsede, men hold dig til planteriget - rester af andeskrog og den slags hører godt nok julen til, men det er ikke den slags duft, vi går efter...

Nu lader du bare gryden stå og simre. Deraf navnet simmer pot: simregryde. Stille og roligt fyldes hjemmet med den der duft, der bare er rigtig, når det er juletid. Husk, at det skal dufte af jul - ikke ose. Så fyld løbende mere vand på, så gryden ikke koger tør. God fornøjelse!

Et tip: Rundt omkring i mange danske hjem vil man bagerst i køkkenskabene finde en fonduegryde, som ikke har været i brug i årevis. Her er en anledning til, at den kan komme til ære og værdighed igen. Så kan du lave din simmer pot fx inde i stuen og lade duftene brede sig herfra. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE