søndag den 14. januar 2018

NY GÆSTESKRIBENT I 2018: HELLE TROELSEN

OM MAGASINET

Helle Troelsen har en stor dejlig have på Tåsinge: Troensehaven. Natur, havebrug, planter og økologi har altid haft Helles interesse, helt fra hun var lille og gik i sin mormors fodspor i en fem tønders land stor have. Helle har sagt ja til at skrive med her på HAVEFOLKET i 2018, og vi glæder os meget til at dele hendes viden og passion for havedyrkning her på sitet.

TEKST: HAVEFOLKET & HELLE TROELSEN
FOTO: HELLE TROELSEN
Helle er først i 50'erne og har boet i Troense på Tåsinge siden 2012. Hun bor sammen med sin kæreste Thomas, og tilsammen har de fire børn, som alle er flyttet hjemmefra. Siden april 2017 har Helle haft firmaet Troensehaven, hvor hun beskæftiger sig med havedesign og haverådgivning. Oprindeligt er hun uddannet socialpædagog med en pædagogisk overbygning fra Danmarks Pædagogiske Universitet, og det meste af sit arbejdsliv har hun været konsulent eller leder på børne-og ungeområdet i kommuner. Desuden har hun et par lederuddannelser med i bagagen. I dag arbejder Helle professionelt som selvlært havearkitekt med havedesign og har en omfattende viden om plantevalg og jordbearbejdning, skadedyr og -bekæmpelse, økologi, planteformering osv.Hvorfor har du valgt haven som levevej?
"Haven og natur er min helt store dedikation og har været det hele mit liv. Jeg har, siden jeg var helt lille, fulgt min mormor og mine forældre, når de arbejdede i haven. De var også dedikerede havemennesker. I min barndom rejste vi ofte til England og besøgte mange af de flotte haver. Jeg var ikke ret gammel, da jeg forelskede mig i Great Dixter. Jeg kan huske præcis den dag, hvor jeg for alvor blev ramt af havebacillen. Det var i The Sunken Garden i Great Dixter, hvor jeg fortabte mig i stemningen, planterne og duftene. Jeg faldt pladask for vortemælk, Euphorbia, som stod i store krukker omkring havebassinet. I dag har jeg dem i mange afskygninger rundt omkring i havens bede.

Da jeg var lille, lærte jeg alt, hvad jeg kunne, om jord, planter, nyttedyr, krudt og ukrudt i haven og om, hvordan man får planter til at vokse og trives. Når noget ikke lykkedes, så søgte jeg årsagen til det både ved at undersøge det i praksis og ved at lede efter forklaringer i bøger eller blade. Og det har hængt ved siden. Siden jeg lærte at læse, har der ligget bøger om natur, dyr og planter på mit natbord. Og min yndlingsbeskæftigelse i dag, når jeg ikke er i haven, er stadig at læse om haver, spændende havemennesker, forskningspublikationer, nye opdagelser, trends og jordens klimaudfordringer. Man kan nok godt kalde mig en havenørd. Den betegnelse har mine venner og familie i hvert fald hæftet på mig.

Haven i Troense er den fjerde have, jeg har anlagt fra bunden, og gennem det meste af min voksentilværelse har jeg haft en bibeskæftigelse med at tegne haver for folk og rådgive i pleje og anlæg af haver. Nu skulle det så være. Hvorfor ikke gøre det til min levevej, nu hvor jeg ikke kan lade være, og inden jeg bliver for gammel, vissen, træt og umoderne.

Huset, vi bor i, er oprindelig fra 1750. Det er et bindingsværkshus med stråtag og en nyere tilbygning fra 2006 bygget af træ og også med stråtag. Da vi flyttede hertil, gennemrenoverede vi huset, byggede udhuse til og anlagde haven helt fra bunden."Hvilke principper og filosofier har du for din have?
"Mine principper for haven er:
 • At den skal bevare omgivelsernes særkende og historie (frugttræer, kålgårde, abildgårde og prydhave)
 • At haven er giftfri og dyrkes økologisk
 • At der kun anvendes naturmaterialer i haven: natursten til belægninger, stensætninger og stier, træ som rumopdeling (pil, brændestabler) og væltede stammer og kævler som skulpturelle islæt i bedene.
 • At haven indrettes og dyrkes, så den tiltrækker insekter, fugle og dyr. Der er masser af levesteder og føde til både dyr, insekter og fugle. 
 • At jorden kommer før planterne, så der arbejdes kontinuerligt på at skabe den bedste jord, så også livet under overfladen stortrives. Kompostering, urteudtræk til gødning og sprøjtning, grøngødning, fladkompostering osv. er en on-going aktivitet gennem hele året.
 • At haven skal tale til alle sanser. Den skal være smuk og harmonisk og en fryd for øjet. Den skal være fyldt med dufte fra urter, blomster og dejlig jord. Der skal være masser at smage på, både spiselige blomster, bær, frugt, nødder, grøntsager og urter. Der skal være lyde fra de mange fugle og insekter, som har slået sig ned i haven. 
 • At der indrettes flere opholdspladser med forskellige funktioner. En til mindfullness, en til solnedgangen, en med view over haven, en ved planteværkstedet, en nede i skovhaven, hvor fasanen Henry bor, og hvor det kribler og krabler, en ved køkkenet og urtegården, en ved drivhuset og en midt mellem alle de duftende roser. Uanset hvor man slår sig ned, så er det et sansebombardement, og man forfalder til dagdrømmeri. 
 • At jeg selv formerer så mange planter som muligt gennem frøformering, stiklingeformering eller podning. Moderplanterne gror i haven, om muligt. Men der skaffes også nye planter, som jeg efterfølgende formerer på. Mit filosofiske udgangspunkt er, at mennesket er natur. Vi er biologisk kodet til at opholde os i naturen, få jord under neglene og dyrke haven, fordi det gennem generationer har været vores overlevelse og billet til et sundt liv. Forskning viser også, at ophold i haven og naturen har en helbredende virkning på alt muligt: stress, depression, sorg, apati, ADHD osv. Personligt har haven holdt stress væk fra mit til tider hektiske arbejdsliv som chef i det offentlige, og det har holdt sygdom og fysiske skavanker på afstand."

Og så er Helle i øvrigt i gang med at skrive en bog:
"Gennem halvandet år er haven blevet fulgt af fotograf Stuart McIntyre og forfatter Karen Syberg. Vi er ved at lægge sidste hånd på en bog, som handler om dedikationen til, filosofien bag og indretningen af haven, men også om dyrene i haven, årstiderne og praktiske gøremål. Vi håber på, at bogen er klar, inden sommersæsonen starter. Den udgives af Lindhardt & Ringhof."Hen over hele 2018 kan du læse med her på HAVEFOLKET om Helles egen have, om hendes haveprojekter rundt omkring i Danmark og om hendes tanker omkring havedyrkning. 


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.22 kommentarer:

 1. Jeg vil glæde mig til artiklerne. Det ser ud til at være en flot og gennemtænkt have, Helle har. Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Tak for dit kompliment om min gennemtænkte have. Det ser måske sådan ud, men mange steder råder tilfældighederne. Jeg har mange tænkte planer, men i sidste ende er det naturen som bestemmer, og heldigvis for det. Det gør en have levende.

   Mange hilsner Helle

   Slet
 2. Kære Helle,
  Jeg har fulgt dig og din fantastiske have et stykke tid, og er fuld af beundring over den virkelyst og alt det engagement du lægger i, at fortælle om særligt jorden, men også om havens indretning, planter og stemning. Tak for det - jeg vil glæde mig til, fortsat at følge dig. Dels her, dels litterært, på Instagram og forhåbentlig til "Åben Have" i 2018.
  Hej fra Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias
   Tak for dine søde komplimenter. Jeg vil forsøge at leve op til forventningerne. Det er godt med inspiration til, hvad artiklerne kan indeholde. Jeg vil bestemt skrive lidt mere om jord.
   Jeg glæder mig til at hilse på dig i løbet af sommeren til Åben Have. Det er godt at få ansigt på folk.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 3. Jeg glæder mig meget til at følge dig på Havefolket i det kommende år. Det bliver spændende at læse ikke bare om planterne, men også om jorden og om dyrelivet. Jorden er så vigtig, men mange nye havebøger nævner den knap nok.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Elna
   Jeg er glad for at høre, at du også sætter pris på jorden og dyrelivet i haven. Tak for din kommentar, den har givet mig inspiration til indholdet i et par af artiklerne. Der vil helt sikkert komme en artikel om jord.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 4. Jeg besøgte din fantastiske have i eftersommeren, da du havde åben have. Jeg blev meget begejstrer for dig og din have, og har fulgt dig på facebook siden. Jeg vil glæde mig til at læse dine indlæg her i HAVEFOLKET.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ingrid
   Sikke en dejlig hilsen fra dig. Skønt at høre, at du havde en god oplevelse i forbindelse med Åben Have. Det er så dejligt at møde dedikerede havemennesker. Mon vi ses igen i den nye sæson. Så må du give dig til kende som Ingrid.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 5. Det blir spennende å følge med på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Furulunden
   Tak for din besked. Mon du kommer fra Norge? Jeg kan se at der er gode naboer fra skandinavien som også følger Havefolket. Jeg vil gøre mit for at det er vedkommende for vores havevenner i norden.

   Med venlig hilsen Helle Troelsen

   Slet
 6. Det lyder rigtig spændende. Osse at der kommer mere med jordtyper mv.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor
   Tak for din hilsen. Din bemærkning om jordtyper har været med til at give mig inspiration til en artikel som vil omhandle jord og jordtyper. Tak for det!

   Med venlig hilsen Helle Troelsen

   Slet
 7. Det vil jeg glæde mig til, har jo fulgt dig på sidelinjen og syntes at du har en dejlig have og en masse viden. Der kan nok læres et eller andet, samt få inspiration til enten færdige eller kommende projekter, kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margit
   Hyggeligt at høre fra dig her på Havefolket. Vi følger hinanden på sidelinjen, til gensidig inspiration. Dejligt med kontakt til dedikerede havefolk. Tak for dine gode artikler på din egen blog, som er meget inspirerende.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 8. Hvor bliver det spændende at følge dig på Havefolket. Jeg følger dig allerede, til stor fornøjelse og inspiration på IG. Glæder mig til at få fingrene i bogen, pøj pøj med udgivelsen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Leif

   Tak for din hilsen. Jeg kan godt huske dig fra IG, hvor du lægger skønne billeder op fra din sommerhushave.
   Det er godt med trofaste følgere, og det går begge veje...
   Jeg glæder mig til at levere artikler til Havefolket. Det er skønt at skrive om- og fotografere haver. Tekst og billeder til bogen er færdig, men det kan tage lidt tid før den udgives.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 9. viktualia_oko_gårdbutik15. jan. 2018 19.52.00

  Glæder mig til også at følge dig her :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette

   Tak for din hilsen. Vores veje krydses. Jeg nyder også at følge dig på IG og er særligt optaget af din tilgang til det at drive økologisk landbrug. Spændende tiltag med blomsterengen.
   Jeg vil i mine artikler netop lægge vægt på økologi, giftfri have, bæredygtig dyrkning af jorden, om at fremme dyre- og insektliv over og under jorden, og forhåbentlig kunne bidrage til større biodiversitet i private haver.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 10. Helt fantastisk. Jeg havde fornøjelsen af at være en del af gæsteskribenterne i 2017. Det er rigtigt sjovt. Jeg vil glæde mig til at læse dine artikler. Du lægger fantastiske fotos på Instagram, så jeg er sikker på, at det også bliver spændende at følge dig her.
  Mange hilsner
  Bonnie

  SvarSlet
 11. Kære Bonnie. Tak skal du have, og godt at høre, at det er rigtig sjovt.
  Mange hilsner fra
  Helle

  SvarSlet
 12. Hej Helle
  Jeg glæder mig til at se mere fra din hånd.
  Som du nok ved, blogger jeg selv en hel del, vi må holde liv i haveblog verdenen.
  Mange hilsener
  fra Lisbeth

  SvarSlet
 13. Kære Lisbeth
  Du kan tro, at jeg kender til din blog. Jeg følger dig og dine fine oplæg fra din dejlige have på Samsø. Ja, det er pragtfuld at dele haveviden og passion for haven gennem blog's, facebook og IG.

  Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet

ANNONCE