Ja, det lyder måske ikke særligt selvforsynings “down to earth” -agtigt, men det er ikke desto mindre det, det er.
TEKST: MARIANNE, FOTO: SIGNE & MARIANNE
Ikke alle har kompostbunker i haven. Men de havefolk jeg har talt med om emnet, sukker lidt og siger at de har planer om det. En gang.
Jeg har både én af træ, som vi overtog da vi købte huset, samt én af
plastik vi har købt billigt af kommunen. Desuden har det grebet om sig
og nu bruger jeg også en udtjent vandtønde, som er læk i bunden. Jeg har
først rigtigt fået øjnene op for gevinsten nu, godt 1½ år efter jeg
blev “havetosse” for alvor.
Det er også lidt af et arbejde, hvis man vil gøre det ordentligt, skulle
jeg hilse og sige! Men det er absolut det hele værd. Hold da helt op!!!
Tænk at kunne forvandle hønsegødning, grøntsagsrester, aske, græsafklip,
kaffe, blade og ukrudt til næringsrig, sort muldjord!
Det tager omkring et års tid at “fabrikere” alt afhængigt af, hvor findelt din kompost er, hvor meget du vander den, og hvor ofte du rumsterer rundt i den. At den har godt af at blive
omstukket er også en pointe. Det er hårdt og slidsomt og kræver en
forholdsvis god ryg og nakke, men det føles som om man har fået mental
jordforbindelse nok til de næste 14 dage, når man har gjort det. Mindst!
Og det er en fabelagtig fornemmelse at gå og “putte” roserne og andre
planter inden vinteren med en “dyne” af hjemmegjort kompost. Næringen
frigives langsomt i løbet af vinteren. Den kan evt. indarbejdes
forsigtigt i det øverste jordlag.
Genvejen
Og så er det jo altså at man også kan tage en genvej. Og den snupper vi lige:
Bladaffald, græsafklip og findelte grøntsagsrester kommes i en plastiksæk. Sort allerbedst – ellers stil den i skyggen. Blande, blande. Tilsæt hønsemøg, hvis du har. Bland igen. (Kan også gøres i
trillebøren forinden). Luk til med en snor. Prik huller i sækken med en greb eller en kniv. Stil den til side i et hjørne i skyggen og glem den.
Om et halvt år er den klar.
Keine Hexerei! Keine Schmertzen i nakke og ryg.
Vi laver et rigtigt kompostkursus til foråret. Så kan du jo se om du er blevet hooked hen over vinteren.
Kjempetips 🙂
🙂 Skønt at høre!
Det var da en supergod idé – den kunne jeg godt finde på at teste til foråret.
JA, kompostering kan jo ske hele året – og varmeudviklingen er naturligvis noget af det, der sættes på stand by når temperaturerne daler hen over vinterhalvåret. God fornøjelse med det, Berit!
Godt tip til os 'kompostløse'. Den hopper jeg også med på :o)
Super, Christel – fortæl endelig, hvordan det går.
Ja det lyder rigtig godt Marianne. For to år siden kom jeg blade i en sæk, jeg tror den står der endnu. Sidste år var den ikke omsat, jeg må vist have kigget til den igen. (hvis ikke Bent har smidt den ud)
Nå for søren, lad os håbe Bent ikke har været for ivrig dér! 😉 Kompostering sker jo endnu hurtigere, når blade og haveaffald er blevet findelt. Så turen med græsslåmaskinen speeder processen op – altså inden de kommes i sækkene ;).
Altid vidunderligt med de snedige genveje – tror årets sidste blade ryger den vej (har haft nogle åbne, gigantiske spande stående i hjørne i år, men fik af frygt for ukrudtsfrø og snegleæg kolde fødder og har nu kørt jorden væk. Rimeligt lukkede sække er klart mere betrykkende!)!
Mange aftenhilsner fra Katinka
JA, det er godt at være tryg! OG detmed snegeleæg i den åbne kompost, har jeg faktisk ikke spekuleret så meget over ind til nu, men det er nok fordi vi har havehøns og af samme grund ikke er så plagede af snegle.
Jeg så en haveudsendelse med en mand fra Nordsverige, der brugte det samme cowboytrick……og han kunne dyrke planter, man normalt har problemer med så højt i oppe i Sverige! Så det må også være noget med krudt i!
Uhhhh, det lyder som om det borger for kvaliteten. Ikke dårligt. Selv er jeg vældig glad for det! Det giver sådan en god fornemmelse at gøre sit til at være en del af det store kredsløb.
Ikke nok med at det er næringsigt, det udvikler også varme under komposteringen en vigtig ting når man dyrker nordligt, har selv eksperimenteret med en wrap, det gav 10 grader ekstra i plantesækken hele sommeren
Jeg har aldrig rigtig forstået de havefolk, som hver weekend kører med deres fine trailer i pendulfart mellem hjem og genbrugsstation, når nu naturen så fint tager sig af affaldet og kvitterer med fin kompost.
Jeg bruger en super simpel metode med 2 kasser. Jeg har beskrevet den i min bog "Kolonihaver for novicer" (e-bog). Link til bogen findes på min blog. Sækkemetoden vil jeg lige overveje til tider med spidsbelastning. Det sker somme tider at det kniber med pladsen. Tak for tippet.
Tak fordi du fortæller om det,Rikke – vi ser vist ret ens på det.
Godt vi kunne inspirere! 🙂
Dette var et lurt tips – det må jeg prøve. Spesielt siden den åpne komposten er rene snegleklekkeriet og jeg har ingen høner… Jorden i hagen er mager og sandholdig – så litt ekstra god fet jord er ikke dumt.