Er du vild med formklippede hække og figurer i din have? Så kan du skyde en genvej, der er dyr, men meget smuk.


TEKST: LONE & MARIANNE, FOTO: LONE

Bonk Baumschulen er et familieforetagende, der har specialiseret sig i de såkaldte “topiaries”, der er betegnelsen for formklippede figurer. Der er også andre smukke buske og solitære træer i haven.

Så hvad siger du til en bøgehule eller en portal på 4-5 meter i højden?
Sådanne kæmper er ikke lige til at flytte, tænker du nok. Men det er de, og planteskolen sælger dem i hel figur. Udfordringen for køberen er naturligvis at man skal være indstillet på vedligeholdelsesklipningen. Men genvejen er at du ikke har haft en have med underligt udseende buske og træer i 5-10 år.

Af hjulsporene fremgår det, at det er store, veludrustede maskiner på larvefødder, der flytter på planterne når en kunde har udset sig en – eller mange.

Disse buksbom bliver klippet mere end én gang for at se så tætte ud. Bemærk udgravningen omkring busken. Det er for at holde rodnettet kompakt, så busken stadig vokser og trives, men så rødderne ikke vokser for langt ned i jorden. Så er den nemlig nem at flytte ved et salg. Dette trick kan du også selv benytte dig af, hvis du står overfor at ville flytte en busk eller et træ. En måned eller to i forvejen skal du grave omkring planten, så dens rødder bliver forberedt på flytningen.


Hvis du går og drømmer om sådan en “levende installation” i haven må du sikre dig enten at have en rigtig god saks, eller alliere dig med en dygtig gartner, der kan komme og klippe den for dig.

Det er ikke fantasien der mangler. Der er stort set alle former og højder at vælge imellem. En skakbrik, måske? En spiral – eller en paddehat?HER ER VI
Bonk Baumschulen GbR
Bad Zwischenahn
www.bonk-baumschulen.de

Har du fået lyst til at se nærmere på de fine former kan du læse og se mere på Bonks hjemmeside.


Du kan også læse mere her på HAVEFOLKET i temaet om stedsegrønne elementer i haven.