“I need some hot stuff, baby this evening. I need some hot stuff, baby tonight”
Ja, du behøver jo ikke at synge med hvis du ikke har lyst. Men hvis du læser med her kan jeg ikke love, at du ikke ændrer mening undervejs.


TEKST & FOTO: KARINA
De fleste mennesker forbinder chilien med den gastronomiske verden, men i den lægevidenskabelige verden er man også begejstret for den lille, stærke frugt. Man mener at chiliens helbredende egenskaber strækker sig fra muskelafspænding og vægttab til mavesår og kræft. Lad os iføre os handskerne og dissekere den lille fætter, for jeg kan love jer for, at det er “stærke sager” vi nu skal kigge på.
Chilifrugten indeholder stoffet capsaicin, der er det stof, der giver chilien sin styrke. Ved indtagelse af chili, påvirkes receptorer på tungen og narrer hjernen til at tro, at noget brænder i munden. Den effekt gør sig ikke kun gældende hos os mennesker, men hos alle dyr med undtagelse af fugle.

De fleste planteædere er i stand til at knuse chilifrøene, inden de når igennem fordøjelsessystemet, og er af samme grund ikke egnede kilder til reproduktion. Derfor har chilien også beskyttet sig mod væsner der ellers er tilbøjelige til at æde planter. Fugle derimod sluger frøene i hel tilstand og kan ikke mærke capsaicinens effekt, og sådan står de også alene for spredningen.
CHILIENS STYRKE

Den stærkeste del på chilien er moderkagen – den der er omgivet af frø. Frøene i sig selv er ikke særligt stærke, da de kun indeholder 5 procent af chiliens styrke.

I 1912 skemainddelte Wilbur Scoville chilistyrken i 10 trin, hvor 10 er den stærkeste. I den milde ende ligger peberfrugten, i den stærke blandt andet habanero.

“Har du eksperimenteret lidt mere end hvad godt er, så hold dig langt væk fra vand.”
Har du kastet sig over en frugt i den stærke ende af scoville-skalaen, og har du eksperimenteret lidt mere end hvad godt er, så hold dig langt væk fra vand. Capsaicin binder sig til fedtmolekyler, som mælk indeholder store mængder af,  derfor er det bedste råd også at drikke mælk, hvis det brænder. Hvis du drikker vand bliver capsaicinen blot spredt yderligere i munden, og det er jo ikke ligefrem dét du er ude efter, når du føler at munden står i flammer.

Arbejder du med chili er det altid en god idé at bruge handsker, i hvert fald når vi taler om de mest krasbørstige af slagsen. Glemte du nu alligevel at beskytte hænderne, så smør dem ind i olie eller smør, og vask derefter med sæbe.ANVENDELSE

Ved indtagelse af capsaicin aktiverer hjernen svedkirtlerne, så man begynder at svede, og smertestillende endorfiner frigives, så man opnår en følelse af velvære. Disse velgørende effekter har stammefolk kendt til i århundreder, og i dag følger den kommercielle medicinalindustri trop. Chiliens egenskaber er mange. Her er bare nogle af dem:

Immunforsvaret
Capsaicinen øger blodcirkulationen og virker også antibakteriel. Foruden dette indeholder chilien

en masse gode vitaminer og antioxidanter, som er med til at styrke immunforsvaret.
Chili kan forebygge forkølelse, da nerverne i næseslimhinderne bedøves – og dermed beskytter mod infektioner.Vægttab
Capsaicinen påvirker nervesystemet så muskelcellerne begynder at arbejde, og derved øges også forbrændingen. Foruden at chilien smager godt og styrker immunforsvaret, er den altså også et godt slankemiddel – og langt billigere end et månedskort i fitnesscentret.

Mod migræne
Gennem forskning har brugen af chili, i forbindelse med kroniske smertebehandlinger, også frembragt gode resultater. Ved smerte forbundet med migræne, har capsaicinbehandlinger vist sig at være meget effektive.

Mod mavesår

Undersøgelser har også vist at knust chili kan være en bedre kur mod mavesår, da chilien øger blodgennemstrømningen i maven. Endvidere begynder mavesækken at producere slim ved indtagelse af chili. Slimet beskytter mavesækken mod alkohol, medicin og syre (ætsende stoffer).

Et elskovsmiddel
Capsaicinen får blodet til at strømme og altså også i kønsdelene. Derfor er der mange der rent faktisk bliver opstemt af at spise chili. Der findes også forskellige olier som skulle have gavnlige virkninger på potensen, så man må da sige at chilien er hot i mere end én forstand.

Mod kræft
Også i kræftforskningen er man begyndt at kigge på capsaicinens egenskaber. I forsøg med mus har man fundet ud af at capsaicin er i stand til at slå prostata-kræftceller ihjel – eller rettere capsaicinen får kræftcellerne til at slå sig selv ihjel.

Dette var blot få af mange egenskaber. Som middel mod uren hud, mod astma eller til muskelafspænding er chilien også anvendelig.
Den kan slet ikke så lidt den lille chili, og mon ikke vi alle kunne have gavn af en eller flere af dens gode egenskaber – lidt “Hot Stuff “til dagen og vejen?