Det er blevet mere og mere populært at flytte de indendørs funktioner ud i haven og på terrassen. Her er mit udekøkken.


TEKST & FOTO: LENE

“Uden mad og drikke, dur helten ikke” siger man, og der skal jo også laves mad, når solen skinner. Men når jeg nu helst vil være ude i haven hele tiden, er det nærmest en plage at skulle gå indenfor i køkkenet.

For mig er det derfor et must med et udekøkken. Vi har i mange år klaret os med et gasblus på et gammelt gasbord – og det fungerede godt nok, bortset fra at det stod under en stordryssende blåregn! Men efterhånden modnedes ideen om at gøre det lidt mere “prof”, og da vi i forvejen har en overdækket terrasse, var der slet ingen tvivl om at udekøkkenet skulle ligge her. Med det ustabile klima, vi nogle gang har her i Danmark, skulle udekøkkenet også kunne bruges i blæst, regn – og sne!

udekøkken

I starten af maj 2012 gik vi så i gang med at forvandle en del af en lidt kedelig terrasse til et udekøkken. Vi startede med at fjerne en spiræahæk, som vi var ret trætte af, da den skulle klippes flere gange om året for at være pæn.

SKØNT AT KOMME I GANG
Huller blev gravet og stolper støbt ned. Vi valgte H-stolper, hvor man bruger klinkprofiler, der bare dumpes ned. De skal stadigvæk skrues fast enkelte steder, så de ikke står og klaprer, men de er meget nemme at arbejde med, og så kommer der lidt sommerhusstemning over det, og det synes jeg er hyggeligt.

Vinduerne lavede vi af glas, der var tilovers fra væksthuset. De passede perfekt i størrelsen, og hele væggen er bygget op omkring de mål. Vi ville have bare et lille stykke med væg, så der var noget at hænge ting på. Derefter lavede vi sprosser af hvidmalede lister. Sprosserne sidder bare i spænd, så de kan tages ud, når ruderne skal pudses.

Ligesom det meste træværk i haven, er udekøkkenet sort. Jeg synes det giver en god “usynlig” baggrund for alle planter, og så matcher det vores væksthus. Alt træværk blev malet 2 gange inden opsætning, og så fik det lige en lille opfriskning, da vi var færdige. Her er udekøkkenet næsten færdigt. Der mangler kun sprosser i det ene vindue, og så lidt maling af samme.

udekøkken
udekøkken

Da vi var færdige med det “udvendige”, fortsatte vi med at indrette selve køkkenet. Vi byggede et bord af lægter og mdf-plader, med dejlige store hylder nedenunder. Bordpladen blev i første omgang beklædt med sort voksdug, som blev sat på med dobbeltklæbende tape.

Vi vil gerne på et senere tidspunkt have lagt zink på bordpladen, men skal først lige se hvordan mdf-pladerne har reageret på den første vinter.

Som bord til gasblusset brugte vi en gammel reol, hvorpå der blev lagt en plade med hvide fliser.

udekøkken

På terrassen er der en lille køkkenskriver- plads, som bliver flittigt brugt til frokost og til de sjældne sommeraftener hvor det er for varmt til at være i væksthuset.

Her kan vi nyde dagens sidste sol, inden den går ned bag naboens høje træer.

udekøkkenMIT FORETRUKNE KØKKEN
Udekøkkenet er blevet mit absolut foretrukne køkken. Det er fantastisk at stå her i det fri med dejlig udsigt til næsten hele haven. Vi bruger det rigtig meget, og selv når det er koldt bliver det brugt – især til at stege i. Hele huset stinker jo i flere dage, når man har stegt bøffer – eller endnu værre fisk!

Vi har sat strålevarme op, og så bliver det lidt sjovere at være ude, når det er koldt. Ellers er det bare på med “kedeldragten” eller den varme trøje.

Dog er det ikke blevet til så meget i denne vinter – der må trods alt være en kant!

udekøkkenIKKE HELT FÆRDIGT ENDNU
Der mangler stadig et par ting, før udekøkkenet er som vi gerne vi have det. Vi vil rigtig gerne have rindende vand – helst både koldt og varmt. Når det bliver forår vil vi kontakte en blikkenslager for at høre om vi evt. kan tage vandet fra badeværelset på den anden side af muren – det ville være luksus ud over alle grænser. Så skal der naturligvis også være en vask og afløb til kloak, da man ikke må føre vandet direkte ud i jorden.

Vi skal have lavet et nyt og ordentligt bord til gasblusset. Bordet skal gå helt hen – og også gerne omkring – den sorte søjle. Vi har forberedt det ved at bore lægter op på væggen, så vi skal bare fintænke hvordan vi gør. Jeg vil gerne have fliser på bordpladen igen og tror det vil være “cool” med skakternet i sort og hvid. Jeg har købt nogle skønne viskestykker, som skal have en løbegang og sættes op som forhæng her.

Nå ja, og så skal vi i øvrigt også have nyt tag. Vi vil dog bibeholde det rionet der dækker hele undersiden af taget. Det blev oprindelig sat op for at blåregnen skulle have noget at klatre i, men nu kan det så også bruges til at hænge kurve og dejlige køkkenting op i.

udekøkkenUdekøkkenet er blevet som et ekstra rum i haven, og jeg glæder mig vildt til at tage det i brug igen, når den værste kulde er overstået.