Hus og have smelter sammen, når haven bruges som ekstra rum, og grænserne udviskes. Designet er præget af rette linier eller enkle forløb og former.


TEKST: LONE, FOTO: LONE, MARTIN VELTKAMP TUINEN HVOR ANFØRT
I den minimalistiske have fortsætter husets rum ud i haven. Haven bruges mest af alt til afslapning og ophold. Terrassen møbleres med inventar, der minder om boligens møbler, og livet leves om sommeren – i det omfang vejret tillader det – i det fri med udekøkken, grill og terrassevarmer eller pejs.
FOTO: MARTIN VELTKAMP

HAVENS INDRETNING

Den minimalistiske have indrettes som med arkitektens øjne. Ligesom når stuen indrettes, tænkes her i gulve, vægge og lofter – belægninger/bunddække, hække og træer. Her vurderes linier og volumen, synsakser og farvespil. Geometrierne dannes ud fra enkle former som kvadrat, rektangel, cirkel og oval.
FARVERNE
Det er de grønne, grå og hvide farver, der dominerer. Ved at fravælge de kraftige signalfarver får alle de grå toner lov til at komme frem og viser derved en smuk skala af farvetoner, der giver en ro i kombinationen med de grønne elementer.
GRÅTONER I BELÆGNINGER OG PLANTEKUMMER. FOTO: MARTIN VELTKAMP
Den grå farve kan findes i planternes løv (fx oliven eller lavendel) men også i betonbelægninger og krukker samt beholdere i zink eller øvrige metaller og ikke mindst i løse småsten, der er hyppigt brugt i denne have. I øvrigt kan der vælges at supplere med enkle farver, der understøtter de grå toner – fx aubergine og frisk grøn. Den aubergine farve kan findes i flere planters blomstring, stængler eller frøkapsler. Chokoladeblomsten er et oplagt valg, hvis der ønskes en sommerlig blomstring.
PLANTERNE
Planterne i den minimalistiske have har primært et statisk udtryk, da de bruges som nøje tilrettelagte arkitektoniske virkemidler. Planterne vælges til haven på niveau med belægninger, krukker og øvrigt inventar. Det afgørende er nuancer, karakteristiske former, grafisk islæt, og at planterne ikke ændrer væsentligt karakter henover sæsonen.
Der vælges et færre antal planter end i mange andre havestilarter, og planterne, der optræder i repetition, danner former, flader og linier – vægge, lofter, gulve. De klippede planter hører derfor også hjemme i denne have. Her ses typisk bunddækkende efeu, klippede stedsegrønne buksbom eller taks og skulpturlignende træer som platan og akacie.
Skulle man finde områder i den minimalistiske have med tætte blomsterbede vil det være som kontrast til det øvrige stramme design, og farverne vil være nøje udvalgt og afstemt med de grønlige og grålige nuancer. Signalfarver vil på fatal vis punktere det scenarie, der er bygget op i denne have, og vil sjældent forekomme.
SYMMETRI OG STRAMME FORMER. FOTO: MARTIN WELTKAMP
VAND OG ILD
I den minimalistiske have er vandet et magisk element. Til formålet kan der udføres et bassin i et velproportioneret format, der stemmer overens med husets linier og arkitektur. Fx. ses på billedet herunder, hvordan linierne fra skorsten ved siddepladsen spejler sig i det lange bassin i perfekt symmetri. Vandet kan i nogle haver være brudt af store flader af trædesten i rektangulære betonblokke. En belysning i eller på vandet vil skabe ekstra stemning i aftentimerne.
Man kommer heller ikke udenom ild som element i denne have. Ild kan findes som en pejs indbygget i fladen mellem inde og ude – fx som vist her ved brug af samme skorsten – eller ved bålsted eller fritstående pejs. Lanterner eller fakler er også en mulighed.
BELYSNINGEN
I de tidlige aftentimer vil det svindende dagslys blive afløst af den kunstige belysning. Det kan fx være op- eller nedadrettet accentbelysning og belysning nedfældet i vand. En belysning op i træernes velformede kroner er også en mulighed.
HAVERUMMET BELYST VED AFTENTIDE. FOTO: MARTIN VELTKAMPHAVEARBEJDET
Den minimalistiske have kræver ikke den store indsats for at se velplejet ud. Havearbejdet er primært en vedligeholdelse – her luges, klippes hække/træer, slås græs, belægninger fejes og vandbassiner renses. Er der områder med stauder og græsser er det anlagt, så det passer sig selv det meste af året.

ELEMENTERNE I DEN MINIMALISTISKE HAVE

  • Formklippede træer og stedsegrønne planter
  • Ens krukker og kummer
  • Eksotiske planter som citrus eller oliven
  • Stor terrasse med grill eller udekøkken
  • Overdækket spiseplads
  • Stilrene møbler der minder om boligens inventar
  • Belægninger i beton og skærver/småsten
  • Ild i haven, pejs eller bålsted
  • Vandbassin i stram arkitektur eller spejlbassin
  • Belysning indbygget i bede, terræn, belægninger.


PLANTERNE
Her er forslag til planter i den minimalistiske have.
TRÆER
Løn, lind, akacia, magnolie, platan, røn samt oliventræ til krukker.
Pære og æble på espalier.
BUSKE & HÆKKE
Laurbærkirsebær, buksbom, hortensia, bambus, kornel, rhododendron, bøg, liguster, taks, lavendel, snebolle
KLATREPLANTER
Tobakspibeplante, klatrehortensia, efeu, vildvin, klematis
STAUDER M.M.
Hosta, bregner, prydgræsser, sedum, hasselurt, iris, chokoladeblomst (etårig), valmue (primært pga. de smukke frøstande), kogletidsel, julerose, skærmlilje, løvefod
LØG
Tulipaner, allium
FOTO: MARTIN VELTKAMP
Har du lyst til at få mere inspiration til den minimalistiske have, kan du straks klikke dig videre til meget mere inspiration hos Martin Weltkamp Gardens – klik her.