Er der mon liv på denne planet, tænker man, når man efter den lange vinter spændt linder på avispapir eller muld og kigger til sine knolde. Nogle gange er der, andre gange ikke.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Så er det tid til at vække de slumrende dahlia fra “de døde”. De har sovet vintersøvn, hvis du da ikke har droppet hele arrangementet og besluttet dig for at købe nye hvert år, fordi du ikke har det der frostfrie sted til dem.

Det har jeg heldigvis, for under vores hus er der et smalt stykke af kælderen, der ikke er isoleret. Desuden har vi en garage, som det fryser i, men hvor de også har klaret sig, pakket ind i avispapir i flamingokasser med “dyner på” i form af gamle tæpper og bobleplast. En temmelig uskøn opstilling, men et skur er … et skur!

OPSEDASSE
Nå OP med jer, og ned i noget fugtet, gødet pottemuld. Hos Fru Høneballe har jeg set, at hun lægger dem i vand med en lille sjat Rodalon i en times tid. Det er ikke nogen dum idé, for der kan jo være lidt mug på dem og det speeder processen op, hvis de er spændstige fra starten. Hvis du ikke har Rodalon, så brug Atamon i stedet for. Det er så små mængder, der skal bruges (max. 1:20), og ingen af delene skulle efter sigende være skadelige for vores jordklode.

De kan såmænd også komme til at mugne under spiringen, hvis man er virkelig uheldig, men så er der jo flere hvor de kommer fra hos diverse gartnerier og dahliahaver – og supermarkederne har da vist stadig nogle tilbage. Om de er der i de farve- og sortskombinationer, du er vild med må jo komme an på en prøve. Netbutikker har dem også i rigt mål. Jeg taler af klikfingererfaring!

LIVREM OG SELER
Jeg bruger både potter og kasser. I potterne pakker jeg dem relativt tæt til med jord op til “halsen”, som stikker op sammen med lidt af skulderbladene. I kasserne lægger jeg dem relativt løst med knoldene hvilende oven på jorden, og klapper noget mere jord omkring. Begge dele plejer at give pote. Nogle gange falder der et “kyllingeben” af, du ved, én af knoldene. Men Camilla Plum siger, at de bare skal med – man kan sagtens være heldig at de blomstrer alligevel første år. Mange mennesker dyrker dahlia i potter og lader bare knoldene blive stående i pottejorden og tørre ud i vinterpausen.

AF MED DYNEN 
Så har de jo også “dyne”‘ på gennem vinteren – og det er smart. Men nu er det altså af med den og frem i lyset. For nu kan du vande dem op igen i løbet af marts eller april. Andre igen smækker dem blot i jorden midt/sidst i maj og får alligevel blomsterflor über alles. Ja, der er mange måder at gøre det på, heldigvis, og havefolk har som regel “deres metoder”. Hvad der lykkes er oftest et spørgsmål om, hvordan de er tørret inden de blev pakket ned og om luftfugtigheden undervejs. Jeg skrev i efteråret, at man skulle aflægge dem nogle “franske visitter” og gerne med en sprayflaske, og det er også det allerbedste, men hvis du nu har glemt det, så gør det som regel ingenting.

De skal blot være tørret ordentligt inden de blev pakket ned. Og der er intet så godt som et bad, og turen i baljen om foråret inden de kommer i jorden vækker dem “op fra de døde” og giver dem nyt liv.

Stil dem frostfrit og lyst, og så er det bare at vente, vande lidt, gøde mere og mere og glææææde sig!

Du kan også læse vores tidligere tema om dahlia og georginer (som er to forskellige navne på den samme plante), hvis du vil vide mere.