Denne lille middelhavsplante, der er stedsegrøn og tæppedannende i sin vækstform, er det perfekte bunddække i haven på solrige steder med godt dræn.


TEKST & FOTO: LONE

Citrontimian, Thymus × citriodorus, har små grønne blade, der fint dækker jorden. I juli-august kvitterer den med de fineste små tætsiddende lyslilla-rosa blomster.

For at holde timianbunddækket tæt, kan det anbefales at klippe planterne ned efter afblomstring. Klip fx med en hæksaks, og klip lidt ned i det grønne (ikke i bund). Planterne vil herefter skyde igen og blive ved med at være tætte. Har man ikke klippet i efteråret efter blomstring, kan det også gøres i foråret. Er planten blevet ranglet, kan den i stedet graves op, deles og sættes påny for igen at danne tætte tuer.

Planten trives i de fleste typer jord, men der skal være et godt dræn. Står den og sopper i vand, vil den gå til.

Citrontimian kan anvendes som krydderurt i køkkenet og har en kraftig duft og smag af citron. Det gør den blandt andet velegnet til fisk eller som drys på bagte rodfrugter. Den er også skøn i olie-eddikedressinger med fx honning og sennep. Bruges planten i simreretter, tilføjes der blot hele kviste, og stænglerne fiskes op inden servering som med den almindelige timian.

Endnu en af de gode egenskaber ved planten er, at insekterne elsker den.