Jytte Aggerholm Justesen, bedre kendt som Tante Grøn, har bedrevet en havebog, der emmer af poesi og dejlige havetanker. Læs den!


TEKST: LENE. FOTO: CLAUS DALBY
“Jeg er en vaskeægte amatør. En haveamatør. Mit forhold til havearbejde er meget kærlighedsfuldt. Jeg elsker min have og alle dens vækster inderligt. Og så længe jeg har kunnet alfabetet, har jeg holdt af at skrive. At sætte bogstaver sammen til ord og ord sammen til sætninger. Med denne bog slår jeg således to fluer med ét smæk. Jeg får afløb for både kronisk skrivekløe og uhelbredelig  havebesættelse”.


Således indleder Jytte januar måned i sin bog “Tante Grøns have”. Gennem årets 12 måneder følger vi hendes (og syrenprinsens) arbejde i haven. Fra armchair gardening med planlægning af den nye havesæson, til den dag hvor hun endelig får jord under neglene, havemøblerne sættes ud og det hele begynder forfra igen – og til haven lukkes ned.

HOS JYTTE OG SYRENPRINSEN
Jeg har været så heldig at besøge Jytte i hendes og Syrenprinsens have hele 2 gange. Første gang i sommeren 2011.
Tante Grøns have

 

Den første gang jeg trådte ind i haven var som at få en åbenbaring. Vi var fem havebloggere på tur, og vi havde alle det helt brede smil på, da vi parkerede bilen.

Tante Grøns have

Allerede ved et kort glimt over hækken vidste vi, at der ventede os en særlig oplevelse, og der var jubelskrig hver gang vi drejede om et hjørne og fik øje på endnu en skøn blomst, endnu en skøn sammensætning og endnu et skønt tableau. Vi gik rundt i flere timer og prøvede at suge al kraft og skønhed ud af haven. Jeg tror vi alle drømte hede blomsterdrømme den nat!

Tante Grøns have
“TANTE GRØNS HAVE”
Da jeg åbnede bogen og bladrede rundt i den, inden jeg begyndte at læse, var det som at komme tilbage til Mors, hvor Jytte bor. Tante Grøns have er en fantastisk dejlig bog – en rigtig nydebog, som jeg varmt kan anbefale, og den er fuld af skønne billeder, taget af Claus Dalby, som har været en flittig gæst i Flade. Jytte skriver om alle gøremålene i haven, og vi følger med i hendes tanker om have, om hvad have kan gøre ved mennesker, og om glæden ved at være to om at passe den. Jytte skriver så englene synger, og jeg får et billede på min nethinde af ord, der bare flyder fra fingerspidserne, når Jytte sætter fingrene på tastaturet.
Det er ikke nogen hemmelighed at Jytte er et meget følsomt menneske, og hun lægger ikke skjul på at livet ikke altid går som en leg, og her har haven en meget stor betydning. Hør bare her: ”Jeg planter håb. Jeg graver skatte ned, hvis kommende blomsterflor skal nydes på en dag, hvor solen forhåbentlig atter skinner på os. Igen skyller en dyb følelse af taknemmelighed over mit have-terapi-rum ind over mig. Intet er så livsbekræftende som at se noget spire og gro. Det er som om der i blomsternes skønhed ligger en helbredende og næsten guddommelig kraft gemt”. Smukkere kan det vist ikke siges, og mange af os har nok oplevet at have en trist dag med spekulationer af den ene eller anden art, og at disse spekulationer fordufter i takt med at vi indånder lykkeendorfinerne i jorden.
“Intet er så livsbekræftende som at se noget spire og gro. Det er, som om der i blomsternes skønhed ligger en helbredende og næsten guddommelig kraft gemt”

Tante Grøns have

 

Som sagt bliver vi måned efter måned ført rundt i Jyttes haveunivers, gennem sne, frost og kulde til et spirende forår, hvor haveglæden og -lysten intensiveres.

Tante Grøns have

Vi sår, vi planter, vi klipper, vi luger, vi nyder, vi høster og vi lukker ned for haven.

Tante Grøns have

Vi går ad stier, gennem pergolaer, op ad trapper og ned ad bakker, mens Jytte fortæller, og Claus fotograferer.

Tante Grøns have

 

Jytte har et veludviklet pyntegen, og hun skaber de smukkeste opstillinger overalt i haven – på alle årstider. Her er meget at lade sig inspirere af.

Tante Grøns have

 

Tante Grøns haveJeg er vild med Tante Grøns have, både i virkeligheden og i bogform, og da vi nåede til december og jeg både havde fejret jul og nytår sammen med hende og Syrenprinsen, vidste jeg at det er en bog, jeg vil læse igen og igen. Jeg glæder mig allerede til næste gang.

 

Titel: Tante Grøns have
Forfatter: Jytte Aggerholm Justesen
Udgivelsesår: 2013
Sprog: Dansk
Forlag: Forlaget Klematis
Bogen kan bestilles på forlaget.

 

Fotos fra bogen er gengivet med tilladelse fra Claus Dalby.