Universe på Als er et oplagt mål for en heldagstur for hele familien. Her er fokus på videnskab, lege- og haveglæde. Parkens grønne områder er velanlagte, og i år lover teamet bag parken en oplevelse i særklasse.


TEKST: LONE, FOTO: UNIVERSE, PRESSEFOTOS
Vi besøgte selv parken med hele familien for nogle år siden, da den var forholdvis nyanlagt, og allerede dengang var de grønne områder, kombineret med den videnskabelige indgang til børnenes leg, absolut turen værd. Som noget nyt har parken i 2013 introduceret et svævende træ, men generelt er parkens mange blomster og planter i den legeindbydende park et besøg værd, specielt også for alle os haveinteresserede.
 
Universe
 
Folkene bag Universe fortæller: Vi udplanter hvert år over 10.000 sommerblomster. Fra slutningen af maj til Grundlovsdag den 5. juni udplantes over 100 forskellige sorter af sommerblomster i hele parken. Hvert år introduceres nye sorter med det formål at teste vækst og udseende. De fleste frø indkøbes i England og bliver herefter drevet frem hos en lokal gartner. Der er mange af de klassiske sommerblomster i Bittens Have f.eks. sommerasters, morgenfruer og tallerkensmækker – sidstnævnte har i øvrigt skønne spiselige blomster, der smager af peberrod! Universe grønne områder udvikler sig konstant. I denne sæson har vi etableret et løg og knoldbed og til manges undren plantet et træ, som svæver i luften. Vi ønsker til stadighed at pirre til gæsternes nysgerrighed og give gæsterne en mindeværdig oplevelse. Har gæsterne spørgsmål om planter, står vi gerne til rådighed. Der er i øvrigt også navne på samtlige blomstersorter i parken”, siger chefgartner i Universe, Gert Jensen.
Universe
BED MED OVER 1.500 PLANTER AF LØG OG KNOLDE
“I centrum af parken – i området EnergyLab er der etableret et nyt løg- og knoldbed. Der er plantet 800 georginer (dahlia), over 200 gladiolus, masser af havegloksinia, canna, liljer, begoniaknolde i et væld af farver. I alt er der over 1.500 knoldplanter plantet i bedet omkring det svævende træ.”
BITTENS HAVE
“For blot et år siden blev Bittens Have indviet i Universe i anledning af Fru Bitten Clausens 100 år. Haven viser hvordan en have så ud for 100 år siden. Samtidig indeholder haven elementer fra Bitten Clausens egen have. Bittens Have er anlagt af parkens gartnere efter kyndig vejledning fra Bitten Clausen. Typisk for haver for 100 år siden er buksbomhække, grusstier og bede og stier kantet med mursten. Ofte anvendte man rester af mursten fra da huset blev bygget. Som for 100 år siden er der plantet i rækker – modsat i dag, hvor man ofte planter i bede. Det ses tydeligt foran drivhuset, hvor der er plantet lange rækker af diverse sommerblomster og stauder.”
Universe

“I et hjørne af Bittens Have er der en nyttehave med drivhus og mistbænke med grøntsager, krydderurter, spiselige blomster og bær. I Bittens Have er det tilladt både at dufte og smage.”

Universe
Nu er haven jo trods alt ikke hovedattraktionen hos Universe, men derimod de mange legeoplevelser. I kan lege med vandkanoner, køre på Segways, løfte en bil med hele familiens vægt, køre i racerbilsimulator, gå i 5D biograf og meget, meget mere. Læs evt. mere på hjemmesiden.

 

Universe

FAKTA

Oplevelsesparken tiltrækker hvert år tusindvis af børnefamilier og skoleelever og leverer hver dag i åbningssæsonen en oplevelse på højt niveau ved at kombinere sjov og læring og pirrer på den måde gæsternes nysgerrighed. Universe formål er at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. Universe er i 2013 blevet omdannet til en selvejende fond med et almennyttigt formål. Parken dækker et areal på ca. 9 ha.”
Adresse: Mads Patent Vej 1, 6430 Nordborg