Tag med på besøg i en familiehave, hvor himlen har fået sin helt egen ramme foran husets største vinduer, så den kan nydes fra både terrasse, spisebord og altan.


TEKST & FOTO: LONE

Da familien Frankild for år tilbage trængte til nye retninger i haven, blev havearkitekt Jørgen Larsen fra Malling kontaktet. Ud af en positiv dialog kom havens nu største aktiv: Himlen.

Solen står højt på himlen den decembermorgen, jeg træder ind i den røde villa i Skanderborg. Solen fanger en smuk buket i gule nuancer, der er placeret på spisebordet i husets hjerte – alrummet. Blikket vandrer videre og straks får jeg øje på det fine spejlbassin, som jeg er kommet for at se nærmere på. Familien har nemlig – i samråd med Jørgen Larsen – valgt at placere det lavbundede bassin lige ud for karnappen, der danner facaden omkring alrummet, så familien morgen og aften kan have glæde af solskinnets bølgende reflektioner i familievillaen, såvel som man ved kig i bassinet kan nyde himlens humør.

VI GÅR I HAVEN
Familiens have er primært skabt af træer, hække og græsplæne. Hækkene er bøg, avnbøg, taks og buksbom, og det synes helt naturligt, at det er den stedsegrønne buksbom, der er taget med på terrassen til at tegne bassinernes konturer.

Herover kan man rigtigt fornemme, hvordan himlens blå farve lægger sig over bassinet de dage, hvor solen danser på en skyfri himmel.

 

TERRASSEN
Også fra terrassen kan familien året rundt nyde bassinerne, der i dag er omkranset af smukke og veltrimmede buksbomhække som i en fransk parterrehave. I samme stil er der suppleret med lækre terracottakrukker med buksbomkegler, og om sommeren suppleres med blomstringer med blandt andet hortensia og klematis.

GEOMETRI
Som vandets overflade reflekterer himlen, genspejler buksbommene husets øjne – vinduerne. Den fine geometriske formgivning er netop fra vinduespartiet på husets facade på 1. sal, hvorfra man har det fine kig, som du kan se herunder.

EN HAVE AF TRÆER OG HÆKKE
Resten af haven byder også på fine kig denne decembermorgen, hvor rimfrosten dekorerer den stedsegrønne taks og bøgehækkens gyldne blade.

Både taks, bøg og frugttræer står smukt med rim og leger med vinterlyset.

I græsset ligger de sidste æbler fra efterårets overflod og venter på solsortene, der uden tvivl vil nyde disse på kolde vinterdage for at holde sul på kroppen.