Så er det tid til endnu et besøg i en skøn italiensk have, og endnu engang i Monty Dons fodspor. Tag med til Villa di Castello.
TEKST & FOTO: LENE
Efter besøget i Villa Gamberaia går turen videre til udkanten af Firenze for at besøge Villa di Castello. Til trods for at den ligger meget tæt på én af Firenzes lufthavne er der en slående stilhed i haven. Denne lune og lidt overskyede dag i september er der kun få gæster, så vi har næsten haven for os selv.
FØRST ET OVERBLIK OVER HAVEN
Man bør starte rundturen modsat indgangen, da man oppe ved rækværket har det fulde overblik over hele haven med dens mange stier og små rum omkranset af buksbom.
Set lidt fra oven virker haven meget grøn – og det er den skam også, men når man kommer tæt på er der, selvom det er september, stadigvæk en del, der blomstrer.
COSIMO – STORHERTUG AF TOSCANA
Villa di Castello blev anlagt af Cosimo I de “Medici”, storhertug af Toscana (1519-1574). Haven, der var fyldt med springvand, statuer og en grotte, blev berømt i hele Europa. Villaen husede også nogle af de store kunstskatte i Firenze, bl.a. Sandro Botticellis renæssancemesterværker “Venus’ fødsel” og “Primavera”. Haven havde en meget stor indflydelse på udformningen af den italienske renæssancehave og senere den franske havestil.
Cosimo havde en stor forkærlighed for roser, jasminer og citrusplanter. Haven er i de senere år blevet restaureret af landskabsarkitekten Giorgio Galletti, og der har været gang i et stort detektivarbejde for at genskabe blomstringen, som den var for 500 år siden.
EN HAVE I HARMONI
Den store have består af 16 “rum” omkring en kæmpe fontæne, der forestiller Hercules og Antaeus.
De 16 rum er hver især dannet af mange, stramme symmetriske former. Haveplanen er baseret på harmoni og orden – de principper, som Cosimo havde planlagt at regere Firenze efter. Selvom haven som sagt er meget symmetrisk opbygget, virker den på ingen måde “stram” og kedelig. Uanset hvor man kigger hen, er der noget smukt at kigge på.
ET IMPONERENDE ANTAL KRUKKER
Vi spørger en gartner, vi møder i haven, om hvor mange krukker der er, og han fortæller at der i alt er 540. Det lyder måske ikke af så mange, når man tænker på hvor stor haven er, men vi er nu alligevel imponeret over antallet, da langt de fleste er af en anselig størrelse, som det også fremgår af billederne.
Dette billede viser med al tydelighed, at nogle af krukkerne er enorme.
De mange citrustræer i de store krukker i de 16 haverum, er placeret efter et system, som på fransk hedder “quinconce”. På dansk betyder det forskudte rækker, og det bevirker, at uanset i hvilken retning du kigger, står potterne i lige rækker. Monty Don har vist systemet i denne video, (ca. 4 min. inde). Videoen er i øvrigt et klik værd.
VÆKSTHUSE
Foran den høje, bageste mur er der på hver side af en trappe anbragt to væksthuse.
ET PAR ØJESTEN
Nogle af de planter, der fanger mine øjne er perovskia og blyrod.
Især perovskia – der står som luftige skyer henover buksbomhækkene – er fantastisk, og den står højt på min ønskeliste for nye planter i 2014.
Blyroden, Plumbago, fandt jeg efterfølgende på en italiensk planteskole og hjembragte. Jeg ved godt at den kan fås i Danmark, men det er altid sjovt at have planter med en historie. Jeg håber, jeg kan få den til at overvintre.
Villa di Castello
Via di Castello 47, 50141 Firenze
Billedhuggeren Niccolò Tribolo skabte – foruden haven – en masse springvand, fontæner og grotter sammen med statuer og buster, der skulle vise Cosimos storhed. Da Medicislægten uddøde, blev Villa di Castello overtaget af en anden slægt, som nedlagde mange af disse vandkunster, og flyttede andre. Der er dog stadigvæk lidt vand tilbage i haven, men ikke da vi var der!Vil du med på et tidligere havebesøg i Monty Dons fodspor, så kig endelig med i artiklen om Villa Gamberaia. Du kan i øvrigt finde andre have i Toscana via dette link.
Hej Lene,
Sikke en dejlig tur I har haft! Det er da en enormt spændende have og jeg måtte da også lige ind og se filmen med Monty D.
Den perovskia ser meget smuk ud…og stor, bliver den lige så stor i DK
K.Gro
Et smut til Italien sådan en lørdag formiddag er da slet ikke så tosset – havebesøgene er altid meget velkomne og absolut mit yndlingsstof!
Det er skønt at studere billederne og se alt det grønne. Videoen vil jeg gemme til i eftermiddag nu når solen skinner.
God weekend – hilsen Pia
Kære Lene
Tak for en fin illustreret rundvisning med lidt historie som ekstra materiale. Inden jeg nåede til afsnittet om krukker, sad jeg netop og beundrede dem, altimens jeg tænkte, at nogle sådanne kunne jeg desværre nok ikke få bakset ind i Håndtasken – selv med bagsædet nedlagt. Jeg har stærkt på fornemmelsen, at du har en forkærlighed for middelhavsplanter, og er det tilfældet, forstår jeg det så godt. Du viderebringer en spændende viden om stedet, og det skal du have tak for.
Jeg har her mellem jul og nytår erhvervet mig et abonnement til TV2Play for at kunne se Monty Don i lange baner. Det har jeg så gjort med det resultat, at jeg næsten har fået firkantede øjne, og nu vil jeg klikke på dit link, og svælge lidt videre i "din" have.
Måske jeg skulle undlade at benytte lejligheden til at beklage, at hr. Dalby ikke er blevet sat til at lave fortløbende haveudsendelser? Møgærgerligt når nu vi i lille Danmark har en kapacitet som ham. Ups. Det kom jeg så lige til.
Kære Lene
Det var dog en dejlig havetur, og så endda i historisk perspektiv, tak for turen!
Morsomt at se krukkerne, jeg forsøgte undervejs at tage bestik af deres dimensioner, hvilket ikke var nemt, da du (sikkert med et glimt i øjet!) omhyggeligt undlod at vise dem i forhold til noget genkendeligt – derfor var fotoet af dig med en hånd på den mandshøje krukke virkelig noget, der fik smilet frem og affødte højlydte kommentarer – gemalen måtte så lige kigge med.
Mon ikke de største krukker overvintrer udendørs, måske vinterdækkes de?
Kh
Hanne