Findes der noget bedre end at give din ret et ordentligt smæk med urter? Det gør der selvfølgelig, men alt føles simpelthen bare bedre, når du sætter smag til din dag. Her får du opskrifter på urtesmør, også varianter. Og giv os gerne dit besyv med – hvad er dit yndlingsurtesmør?


TEKST & FOTO: MARIANNE

Mange steder er purløgene allerede lange. Har du en stor portion, og vil du ikke lade dem alle gå i blomst, eller har du rester, som du ikke fik brugt til æggemadderne, dressingen eller andet, kan du roligt klippe løs. Det er ikke fordi purløg bare er en “must” ingrediens i urtesmør – det kunne persille eller andet lige så godt være, men de er en skøn smagsgiver, som de fleste i familien kan lide. Her har du en grundopskrift, så kan du selv enten kigge videre på varianterne eller eksperimentere dig frem. Du kan også presse ét eller to fed hvidløg i. Det glæder både smagsløgene og dit immunforsvar. Bland de hakkede urter i det bløde smør, rør, rør, rør, tilsæt evt. lidt salt. Med dejskraber lægges smørret op på madpapir eller bagepapir. Rul sammen i rulle. Drej enderne på papiret sammen. Læg urtesmørret i plastpose eller plastikboks i fryseren. Tag ud ved lejlighed og skær en skive eller et par stykker. Hurra! Selv en kedelig omgang pasta giver dig danserytmer på tungen.

URTESMØR
250 g blødt smør
1 håndfuld purløg, hakket
1 håndfuld bredbladet persille, hakket
1 håndfuld dild, hakket

urtesmør, salvie

 

HER ER VARIATIONER:

MED KORIANDER, RAMSLØG OG THAIBASILIKUM
250 g smør
+
1 håndfuld koriander, hakket
1 håndfuld kinapurløg eller ramsløg, hakket
1 håndfuld thaibasilikum, hakket

MED SALVIE OG HVIDLØG
250 g smør
+
1 håndfuld meget finthakket salvie
1-4 fed hvidløg, finthakkede

MED ROSMARIN OG MERIAN
250 g smør
+
1 håndfuld rosmarin, frigjort fra stilken og finthakket
1 håndfuld havemerian finthakket

urtesmør

ALTERNATIVER TIL INGREDIENSER: 

  • Chili
  • Hvidløg
  • Forårsløg
  • Sandløg
  • Ramsløg
  • Ristede hasselnødder, bank dem i en plastikpose efter afkøling
  • Ristede valnøddekerner, bank dem i en plastikpose efter afkøling
  • Sesamfrø, let ristet

Mon du har en yndlingsopskrift på urtesmør? Skriv den meget gerne nedenfor i kommentarerne eller på vores side på Facebook.