Vi tager jer med indenfor i endnu en have fra Veltkamp Gardens. Denne gang i en rolig have midt i byen.


TEKST: LONE, FOTO: VELTKAMP GARDENS
Har du været i gang med at lede efter store krukker eller kummer, for ikke at nævne strømlinede havemøbler, til den minimalistiske havestil, der netop passer så fint til mange af de kubistiske huse, der er bygget over de senere år, så ved du, at de kan være vanskelige at finde frem til. Vi har derfor taget hollandske Veltkamp Gardens med på råd, og de har fortalt om de produkter, der er valgt til denne have. Så læs med og få måske et par gode ideer til sommerens indkøb.

HAVENS DESIGN
Haverummene i denne have er som sagt tegnet af Veltkamp Gardens og haven er inddelt i flere zoner.Langs husets gavl er der anlagt et stort trædæk i åben plan med rummene indendørs. Det er en god løsning til at udviske skellene mellem inde og ude. Forlængelsen af trædækket fører over i et haverum overdækket af træer, og herfra føres man til terrasen med loungestemning og beroligende lyde og lysglimt fra et langt vandspejl.


DEN NÆRE TERRASSE

Det store trædæk langs den ene side af grunden er designet til ophold. Her er både et spiseområde og et loungeområde. Fra spisebordet er der mod parkeringen, der ligger rundt om hushjørnet, dannet afskærmning ved brug af store zinkkummer i dimensionerne 80x80x80 cm, købt hos Domani. I kummerne er der plantet store, smukke, italienske oliventræer. I hver af de store kummer er der desuden indbygget uplight (lysarmaturer der lyser opad i træernes kroner) fra Simes.
Bagerst i billedet herover ses rækker af avnbøg, Carpinus betulus ‘Fastigiata’, der er placeret for at skabe dybde i haven og volumenmæssigt give et seriøst modspil til bygningen.
Spisebordet (størrelse 200/100 cm) har stel af rustfri stål og hvid glasplade. Det er fra NINIX-serien fra belgiske Royal Botania. De tilhørende stole er ligeledes af rustfri stål og med hvid batyline tekstil. Møblerne er nøje valgt på designet, og fordi det er let at vedligeholde på grund af materialevalget – og så giver komforten mulighed for at sidde her længe i godt selskab ud på de sene timer.

 

 

Loungemiljøet i den anden ende af trædækket er fra det spanske mærke Gandia Blasco. I baggrunden ses en række prydgræsser i en række terracottakrukker.

Terrassen er nabo til en golfbane og en parkeringsplads, og arkitekten har derfor valgt at afgrænse trædækket med en lukket væg for at skabe lidt privatsfære på terrassen. Væggene er bygget som hule pudsede vægge med indbygget belysning, der giver stemning til hele haverummet i de mørke timer.

 
De store birketræer var på grunden i forvejen og blev en integreret del af designet. Veltkamp har tilføjet uplight, så de står oplyste om aftenen.
 
 


Flere steder i haven er der placeret beholdere med græsser, stedsegrønne planter eller stauder. Beholderen herunder er fx af polyethylen, der bevidst ligner beton.

CAT WALK 
I baghaven er der lavet en “cat walk”, som arkitekten kalder den. Denne fører til to mindre haverum – et område med en lounge fra Borek og bagerst et område til solbadning eller afslapning i loungestole fra Royal Botania.


De to områder er adskilt af de samme zinkbeholdere som på terrasssen i 80x80x80 cm. Disse er beplantet med birketræer for at skabe en transparent væg mellem de to funktioner. Hele fladen er belagt med 100×100 cm antracitgrå betonfliser fra Schellevis.Cat walken afsluttes med en væg, som på terrassen. Her står igen 4 italienske terracottakrukker – denne gang med ens stedsegrønne buksbomkugler, der skaber ro og harmoni.

 
Over hver buksbom er der placeret en Beamy lampe fra Royal Botania, så planterne er oplyst om aftenen.
 

Langs cat walken er der lavet et langt smalt bassin. Til venstre for bassinet er der suppleret med terracottakrukker og på højre side et stort felt med massevis af lavendler.
Alle terracottakrukkerne er valgt ud fra at skulle have den naturlige jordfarve, men møblerne er valgt for komfort og design – naturligvis – og de står også flotte om vinteren, hvor alle hynder tages ind.

AFTENSTEMNING
Om aftenen er det havens belysning, der skaber stemning. Belysninger er som set tidligere integreret i havens vægge, og i flere krukker og belægninger er der integreret uplight – som det fx ses i de store italienske oliventræer herunder. Ligeledes er der rundt omkring i haven glasbeholdere til levende lys.

Afslapning og rolige omgivelser er kodeordene for designet i denne have. Her er skabt rum for afslapning og ophold i godt selskab. Stilen er minimalistisk og der er masser af inspiration at hente fra Veltkamps minimalistiske, gennemtænkte og samtidigtsuper imødekommende havestil.OM MARTIN VELTKAMP GARDENS

Martin Veltkamp er hollandsk have- og landskabsarkitekt med base i Bergschenhoek. Vil du læse mere om Martin Veltkamp Gardens tilgang til havedesign, kan du rekvirere bogen “VISION”, der gennemgår alle elementer af den minimalistiske have med emnerne – haverum, ro, enkelthed, rytme, detalje, kontrast, lys og objekter. Bogen bestilles ved at kontakte Veltkamp Gardens på mailadressen info@martinveltkamp.nl.
Virksomheden designer haver i hele Europa – herunder også Danmark, Italien, Frankrig, Spanien mv. Læs mere på www.martinveltkamp.nl.