Bar jord i bedene er et “no go” i en have. Dels er der frit spil for flyvende ukrudtsfrø, og dels er det oplagt at tilføre jorden ny gødning, når man har halet noget op af den. Gør som naturen. Brug den ledige jord. Honningurt er genial til formålet.  


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Når dine kartofler og salathoveder er høstet, kan du naturligvis genså nogle af de hurtige grøntsager som gulerødder, salat eller ærter. Men du kan også så grøngødning, som blomstrer til glæde for bierne, og som kan graves ned i jorden igen, når du skal bruge bedene. Derved forbedres jorden og bliver klar til næste omgang såning og høst.

Køkkenhaven

HONNINGURT
Grøngødningsplanten honningurt vil bierne, svirrefluerne og en lang række andre gavnlige insekter elske dig for at så. Den er smuk, og så sender den robuste rødder ned i jorden og bearbejder den, så den bliver mere luftig. Derved får de kommende nye planter meget nemmere ved at vokse. Desuden opsamler planten bedets eventuelle overskydende gødning, så det ikke udvaskes af for megen regn. Og gødningen, som bliver opsamlet i planten, frigives så igen, når du graver planterne ned i bedene efter endt blomstring. Og så er bedet klar til ny såning i et bed, hvor der er indbygget gødning. Ret cool, ikke?

Honningurt som jordforbedring

Blomstringstiden kan vare op til et halvt år, og hvis du plukker lidt til vaserne (for køn er den jo med sine svagt lavendelfarvede kronblade og en blomst, der kunne minde om den fantastiske kapersblomst med de lange støvdragere), ja, så frister du blot planten til at sætte endnu flere blomster. Jens Juhl fortæller, at den godt kan blive stående efteråret og vinteren over, og at den klarer let frost. Desuden er det langt smukkere end hvis du overfladekomposterer, hvilket jo ellers også er en mulighed ved bar jord. Det holder på fugten, nedbrydes langsomt og tilfører jorden ny energi og gødning.

Honningurt kan også sås som “mellemafgrøde”, dvs. at du sår den som nabo til dine øvrige grøntsager mellem rækkerne. På den måde tiltrækker du aktive og nyttige insekter, som lever af bladlus m.v., og slår derved flere fluer (ikke svirrefluer, dog) med ét smæk.

Honningurt som jordforbedring