En krans af pudemos er ikke så hurtig at lave. Jeg synes dog, det er værd at bruge tid på det, for den har en lang holdbarhed.


TEKST & FOTO: LENE

Pudemos er det skønneste mos, jeg kender. Det er så blødt og tæt – og lækkert. Desværre er det ikke så nemt at finde den ægte pudemos i naturen. Jeg har engang læst, at det findes i bøgeskove på sydvendte skråninger, og at man – hvis man finder det – skal holde det hemmeligt, så man kan have det i fred og ro. Men I må godt fortælle mig det – jeg skal nok holde min mund! På en efterårsferie i Sverige for en del år siden, gjorde vi på hjemvejen holdt i en skov, hvor jeg fandt en masse pudemos. Jeg glemmer det aldrig, og jeg havde mere end en favnfuld med hjem. Min familie rystede på hovedet af mig, som de plejer, når der er noget jeg går helt i selvsving over, men det naturen kan frembringe vil for mig altid være det smukkeste, der findes!

Pudemos

Nu måtte jeg gå den “tunge” vej til blomsterhandleren og købe et par kasser pudemos. Jeg bruger det til mange forskellige dekorationer til jul, men jeg har aldrig prøvet at lave en krans med det. Jeg tror det er fordi jeg aldrig har vidst, hvordan jeg skulle gribe det an, men så måtte jeg prøve mig frem.

Det eneste jeg brugte var en halmkrans, noget kraftig ståltråd eller elefanttråd og en masse pudemos. Hvis din pudemos er i meget store stykker, kan du med fordel dele det i mindre stykker. Så er det nemmere at få det til at sidde pænt.

Pudemos

Jeg har sat pudemosset fast med “kramper” af ståltråd ved at stikke dem sidelæns ind i mosset flere steder og ned i halmkransen. Hvis du synes mosset er for højt, kan du bare klippe lidt af bunden med en saks. Fortsæt på denne måde hele vejen rundt, idet du lægger pudemosset helt tæt sammen. Til sidst kan du eventuelt tage små stykker og “reparere” med, hvis der skulle opstå nogle huller rundt omkring.

Pudemos

Sæt et bloklys i et glas i midten eller pynt med det, du har lyst til. Der skal ikke så meget til. Det er en god idé at give kransen en dusch med en vandforstøver, så holder den sig grøn længere.