Selvfølgelig har den frodige have ved Great Dixter også et eksotisk hjørne. Det er grundens mindste haverum – altså i areal – for i højden er det ganske imponerende. Vi inviterer dig med til et kig i haven.


TEKST & FOTO: LONE

Jeg har før taget jer med på en havevandring i haven ved Great Dixter og helt ærligt, så havde jeg ikke planer om at tage jer med ind i den eksotiske have. Det vil sige før jeg igen sidste år gæstede haven – og denne gang i starten af september, hvor den eksotiske have netop er på det højeste.

Great Dixter

Great DixterIndgangen til haven er fra den ene side via et gammelt ko-shelter. Og herfra kan man faktisk sætte sig på en bænk i mørket og nyde udsigten. Udsigten til en have der ser ud til at være noget helt andet end det man ellers præsenteres for i de klassiske engelske haver. Og ja – det er bestemt også tilfældet.

Haverummet blev oprindeligt af havearkitekten Lutyens designet som en rosenhave, men pga. sygdom i roserne valgte man senere at ændre haverummet til en tropiskinspireret have. På engelsk benævnes haverummet nu “The Exotic Garden”.

Haverummet er fyldt med palmer og græsser, der giver indtryk af en eksotisk urskov – farverne tilføjes af cannaer og dahliaer i varme nuancer. Det hele suppleres blandt andet af selvsåede kæmpeverbenaer, der også i denne sammenhæng formår at væve tæppet sammen på kryds og tværs, i et slør af lilla prikker.

Great DixterGreat DixterDen smukke mørkløvede canna, der er ret dominerende i rummet, er Canna ‘Wyoming’.

Great DixterDahliaerne er valgt i orange og røde farver, og mens de andre steder kan virke lidt øredøvende, er de her ganske eminente. De giver netop den pangeffekt, der er brug for i et rum som dette.

Great DixterSom du kan se herover, er planterne i rummet ret høje, og også dette er med til at danne den eksotiske stemning af fortætning og jungle. Valget af bananpalmen, ‘Musa basjoo’, er også nøje valgt til sceneriet. Den er en af de mest hårdføre og skulle være ret hurtigvoksende. Om den kan overvintre ude i Norden kunne være interessant at vide – måske har du erfaring hermed?