Der er nogle planter, man godt kan tænke sig rigtigt mange af. Lavendler og figen fx. Eller hvad med solbær eller klatrehortensia? At lave flere af dem selv er ingen sag. Det er pærelet, hvis du bare lige ved, hvordan og hvornår du skal gøre det. Hør her om stiklingeformering og gå i gang. 


TEKST & FOTO: MARIANNE

Det er de træagtige grene af de buske og planter, du godt kan lide, som du kan bruge til at lave nye planter af her i vinterperioden. Der er faktisk ikke grænser for, hvilke du kan opformere på den måde, men her vil vi vise dig nogle få, det er svært at få til at “gå i vasken”. Man kan lige så godt starte med noget, der giver succes. Dermed får du som regel blod på havetanden og lyst til at fortsætte. Og hvis det nu driller – så prøv igen. Noget skal nok lykkes. Har du adgang til disse planter/buske, så er det bare om at klippe og potte. I løbet af vinteren, det kolde forår, og efterhånden som sol og varme får mere magt, begynder de at skyde rødder. Og hen på sommeren – måske sensommeren, kan du forsigtigt potte dem om. Til næste forår har du nye planter.

FREMGANGSMÅDE
Klip, så der er mindst én grensammenføjning, “et knæ”, nodie eller som det hedder på fagsprog “et nodium”. Det er nemlig derfra grenene skyder rødder, når de er nede i jorden. Sørg for at grenen vender OP opad og NED nedad, ellers bliver den forvirret og kan ikke opfylde dine ønsker om en ny plante. Du kan også plante stiklinger med såkaldt “hæl”. Det er det, der fremkommer, når man brækker grenen af lige midt i nodiet. Lige dér er der nemlig meget væksthormon, og når det er over jorden dannes der grene og blade, og når det er under jorden animeres planten til at danne rødder.

Stiklingeformering

Når du potter, så vand jorden godt igennem før du stikker grenene ned i jorden. Stik dem helt ude langs pottens sider, for når grenen mærker, at der er lidt “modstand”, så reagerer den med at begynde at sikre sin overlevelse. Du kan bruge podepulver, men jeg gør det ikke. Du kan også vande med pilekvistevand, der naturligt indeholder væksfremmende stoffer. Tag gerne ca. 2/3 flere stiklinger end det antal planter, du vil lave, for der er altid nitter, der ikke gider være med i legen. Sørg for at trykke pottemulden godt til, og stil så potterne i drivhus eller under en bænk eller lignende beskyttet sted udenfor. Hvis du trækker en pose over potten, så sørg for at sætte grillpinde eller grene i hjørnerne, så posen ikke rammer de levende stiklinger. Og klip også gerne hvert hjørne af posen, så der ikke så let dannes mug. Kig til dem af og til. Til foråret, eller hen på sommeren, skulle de have dannet rødder. Kig i bunden af potten, og når du ser rødderne stikke ud, er de klar til at blive pottet hver for sig.

Stiklingeformering

PLANTER, DER NEMT SKYDER RØDDER:

  • Klatrehortensia
  • Hortensia
  • Solbær
  • Ribs
  • Stikkelsbær
  • Figen

Lavendel, timian, salvie og rosmarin er også nemme at lave nye planter med, men det er bedst at vente med dem til marts/april, når de alligevel skal klippes ned.

God fornøjelse derude!