I midten af januar var vi ude at se på nogle af de fine primula, der i disse dage rammer landets blomsterbutikker og havecentre. Kig med, og lad dig friste. Der er smukke farver og former – og så dufter de jo skønt.


TEKST & FOTO: LONE

Du ser dem ofte lige inden, du går ind i dit lokale supermarked – i alle mulige forskellige farver. Men hold øje, for der er nye typer på vej, som kan noget andet. Flæset romantik, sarte gule, rosa og blå farver, grafik og meget mere. Og så spreder de fleste af dem den skønneste duft af forår.

Denne primula ‘Bellerose’ er en af dem, du med garanti kommer til at se på markedet. En skøn sort med farver, der changerer fra lyst gult til helt sart rosa. Også abrikos kan du ane i nogle af dem.

Primula ‘Bellerose’

Men der er mange flere farver. Som fx disse rosa, solgule eller lysegule primula: ‘Princess’.

Primula ‘Princess’

Eller hvad med disse i de helt lyse toner:

De oser af foråret, der er lige rundt om hjørnet, og så dufter de jo himmelsk. Når du er færdig med dem inde, kan du sætte dem ud i haven, og flere af dem vil komme igen næste år med blomster i haven. Især hvis du har en let sandjord, er primulaerne gode til at komme igen.

‘Zebra Blue’

Jeg faldt også pladask for denne blåstribede, der i dag står og spreder god karma på skrivebordet. Det ser ud som om, den er tegnet op med en blå tuschstreg – ret fint.

Ofte finder man primula i handlen i plastikpotter, og da jeg ikke har urtepotteskjulere på lager, sætter jeg dem direkte over i små terrakottapotter, som jeg altid har en lille stak af ved mit pottebord.

Er der kun en enkelt primula i en potte, sætter jeg den gerne i et Weck glas, så den kan få vand nedefra. Andre har jeg pottet sammen i en større krukke. Nu står de og dufter på vores spisebord.

Har du mon været ud og forkæle dig selv med nogle af årets nye primula? Eller sværger du til nogle af de gamle kendinger, der er mindst lige så skønne.