Det er ikke raketvidenskab, men af en eller anden grund er der mange, der har besvær med at gøre det ordentligt. Her får du tips til tilplantning, så dine planter kommer til at trives godt i dine krukker.
TEKST & FOTO: MARIANNE
Når du tilplanter en krukke, skaber du jo en miniverden, som planten skal kunne overleve i. Rødderne kan ikke lige kravle et andet sted hen, hvor der er mere næring, mere vand, tørrere eller på anden måde godt at være. Det kan den ude i naturen. Når de står i en potte er planterne fuldstændigt afhængige af din indsats, dels mht. om du stiller krukkeplanten i sol eller skygge, hvilken temperatur, den står i, dels – og vigtigst – hvad og hvor ofte – du kommer forbi med vandkanden. Men det er jo på ingen måde raketvidenskab, så med en ordentlig tilplantning, kan du skabe de bedste rammer, så dine planter holder længe, trives og bliver frodige. Her er et par tips, til når du tilplanter dine potter, krukker, kasser mv. På den måde sparer du penge og ærgrelser længere henne på sommeren.
1. SØRG FOR GODT DRÆN I BUNDEN
For at planten kan klare det bedst muligt, er det alfa og omega, at du skaber dræn i bunden, så den kan komme af med det overskydende vand, den ikke kan optage. Ellers er der fare for at rødderne – og dermed hele planten – står og rådner. Der er mange ting, du kan bruge som dræn. Først og fremmest skal der være hul i bunden af krukken. Over hullet har havefolk i århundreder lagt knuste potteskår. Så blev de dog brugt til noget. Det kan du også sagtens gøre. Du kan jo lige give dem en med hammeren, hvis de er for store. Ellers kan du købe lecasten – de fås både i store og i meget små på størrelse med grus. Jeg bruger en kombination af potteskår og leca/grus. Hvis du forlader planteafdelingen og går over i byggeafdelingen i dit byggevarehus, og tager en kæmpestor pose med leca, er der faktisk penge at spare. Jeg vil fraråde at bruge flamingo, fordi det jo er et uorganisk materiale, og derfor ikke kan genanvendes, når krukkerne tømmes igen på et tidspunkt. Men grankogler, de vejer ikke ret meget og er organiske og skaber luft og dræn, (og måske også lidt surhed i jorden?). Endelig kan det også være en god idé at give din krukke en underskål, så du kan vande og dermed kan lade planten stå og suge vandet langsomt op fra skålen under den. Bliver der vand til overs efter ½ time, så hæld det fra. Tilse også potternes underskåle i regnfulde perioder.
2. PAS PÅ KRUKKEN IKKE BLIVER FOR VARM
Mange krukker er enten sorte eller lavet af et metallisk materiale, fx zink. Vær opmærksom på, at begge dele kan gå hen og blive meget meget varme, hvis de står direkte i solen. Det er der nogle planters rødder, der vil sætte pris på, mens langt de flestes vil blive overophedede og planten vil hænge, måske med tiden visne. Så vær opmærksom på, hvad du planter i sådanne potter/spande mv. og vær også opmærksom på om de står direkte i solen hele dagen.
3. BLAND DIN JORD OP
Der skal være mulighed for at rødderne får ilt nede i jorden. Derfor er det en god idé at sikre sig, at jorden ikke bliver klæg og hård. Det gør du ved at blande jorden op med noget, der ilter. Perlite, fx men det kan godt blive ret dyrt i længden. Du kan også vælge grus, grit (småsten) eller sand, hvis det er planter, der naturligt vokser på en steppe eller andre meget tørre og sandede steder. Men kokosjord er et rigtigt godt alternativ til sphagnum. Det er billigt og det er bæredygtigt. Det lufter samtidig jorden. Nogle havefolk blander et produkt, der hedder “Cristal soil” i deres krukkejord. Det er et naturprodukt, der bliver geleagtigt, når det optager vand og kan “opbevare” vandet i jorden indtil planten har suget det til sig. Ret smart, hvis man springer vandingen over nogle dage. Det er også muligt at blande gødningspiller i krukkejorden, så du slipper for at gøde hen over sæsonen, men tjek lige om din jord er grundgødet fra start af, så du ikke overgøder. Det er nemlig heller ikke godt.
4. KLARGØR PLANTERNE INDEN DU PLANTER DEM
Når en plante har stået i en potte i længere tid (og det ikke har regnet), så tørrer den stille og roligt ud. Der kommer mere og mere ilt i jorden og plantens rødder tørrer nemmere ud, hvorved langt de fleste planter visner. Inden du skal plante, er det derfor en god idé at væde plantens jord godt igennem. Hav en spand eller en trillebør stående fuld af vand. “Drukn” potterne (med plante i) og lad luftboblerne slippe ud af potten. Når det ikke bobler mere, er pottens jord vædet igennem og planten er klar til at blive plantet. Tryk ganske forsigtigt på potten, så den ikke er helt sjaskvåd og plant den så ud. Sæt evt. en alarm på din mobil, så du ikke glemmer potterne, hvis du har en masse andet i gang. De har ikke godt af at ligge der for længe (Med mindre det er sump- eller vandplanter).
5. FYLD KUN OP TIL 5 CM UNDER KANTEN
Jord synker, når det vandes, så ofte sker det automatisk, når du har pottet din krukke til. Men vær alligevel opmærksom på at efterlade lidt afstand fra jordoverfladen til kanten af din krukke, sådan at du med lethed kan vande uden at det sejler ud over pottens kant. Ca. 2-5 cm vil være optimalt, afhængigt at krukkens størrelse. Finder du ud af at du har plantet for højt i krukken, så lad være med at trykke planten og dens rodklump ned med magt, for det har den absolut ikke godt af. Tag/grav den i stedet for op og grav lidt af jorden af under den, så den kommer længere ned. Det vil du (og planten) takke dig for senere. Derved undgår du også at den udtørrer for nemt på de varme dage.
Til punkt 2: Jeg har set der er nogle der forer deres potter med stykker af liggeunderlag for derved at "isolere" så solen ikke varmer jorden op så nemt. Har ikke selv erfaring med det…
Henrik Havehjerne
Det har jeg heller ikke erfaring med, men eftersom man jo både kan isolere mod kulde og varme, så er det måske ikke nogen dum idé.
Tak for de rigtige gode råd 🙂
K.Gro
Jeg har lige købt 3 15o liter store krukker som jeg bl.a. skal plante eksotiske træer i min nye vinterhave som er frostfri. Jeg er lidt i tvivl om det kan være en god ide, at forlænge lufthullet ca. 30 cm. op med et rør, så jeg nedenunder kan have et vand så jeg ikke behøver at vand i f.eks. 2 mdr. så planten selv kan hente vand der der også er fyldt op med leca. Jeg har allerede indkøbt et lime træ, og påtænker 2 andre træer, hvad kan anbefales? Jeg tror ikke min vinterhave kommer under 1o grader selv om det er 15 graders frost udenfor.
Jeg påtænker også at lave et lille springvand med en lille åkande, kan den også blomstre hele året?