Du har lige stillet dit service ind og skal til at have mere vin eller kaffe efter aftensmaden på terrassen. Du har tændt lanternerne og skal lige til at sætte dig igen. Men så er det de begynder at sværme om dig, myggene. Hvad gør man så? HAVEFOLKET kommer med et utal af forslag. Men vi vil også gerne høre: Hvad virker for dig?


TEKST: MARIANNE, FOTO: UFFE LAUESEN & KARINA
Vi er i kategorien: Erfaringer og gode råd, tips og tricks. Intet videnskabeligt. Blot hvad virker for dig, og hvad virker for mig, og her er der vid forskel, kan jeg hilse at sige. Desuden er der mange slags stikkende og sværmende små udyr ude i naturen her om sommeren – såmænd også de irriterende knoter, som ellers kendes fra de svenske skove. Så her kommer en lang række idéer, som du kan afprøve.I en af havegrupperne på Facebook findes der en tråd, som er alenlang, og det morsomme er, at den fortsætter med at vokse med nye forslag til, hvad man kan gøre for ikke at “blive ædt af myg”. Nogle af forslagene går igen og igen, og de bedste af dem har vi derfor “sakset” derfra og blandet med egne erfaringer. Har du nogle tips, der fungerer for dig, så tilføj dem endelig nedenfor i kommentarerne.

Midler mod myg
FOTO: UFFE LAUESEN



DET STILLE VAND
Hvorfor er de overhovedet i din have? Ja, deres æg udklækkes i stillestående vand og fugtige steder, så hvis du har vandtønder, baljer med vand stående, hvis du bor i nærheden af en mose, et vandhul, en lille dam eller lignende, så har myggene virkelig gode chancer for at trives i din have. Hvis du derfor ikke er helt vild med det, må du gøre noget ved deres udklækningssteder. Hvad har jeg overhovedet ingen idé om, andet end at vande med vandet eller sætte en pumpe i din dam, så der kommer vandcirkulation. Det var det præventive. Så kommer vi til alle de mere operationelle tiltag.

ALT DET DER KAN KØBES
Elektriske dimser, købt i Sydeuropa, til at sætte i stikkontakterne virker kun indendørs, hvis de altså virker. Herefter kommer vi til alle de olier, sprayflasker og cremer, du kan smøre dig ind i, og som kan købes i Matas, på apoteket og i helsekostbutikker. De har ikke noget godt ry – særlig efter at den nu forbudte Jungle oil ikke længere er i handlen. Derfor springer vi let og elegant over dem også. En enkelt anbefaler myggenet – det kan man selvfølgelig godt. Alle mand omkring terrassebordet iklæder sig myggenet – de fås i babybutikker og er formede efter en barnevogn. Jeg har en gang været med til en hyggeaften omkring et bål i Sverige, Det var den gang, vi alle sammen havde småbørn eller var gravide. En af mødrene sad med sin baby under et myggenet, og der var indtil flere af os andre, der var meget misundelige. Vældigt smart, men omkring et middagsbord på terrassen er det måske lidt usmart, når man hæver glassene og nipper til vinen hen under aftenen?

IKEA har nogle store myggenet, som kan hænges over en seng. Det var måske en idé at montere den rundt om – eller ovenpå – parasollen, hvis det er en af den slags, der står i et hul midt i bordet. Ej, den idé kom lige til mig, den var da egentlig god!

Så er der myggelys, men ærligt talt, har du købt nogen, du synes, virkede tilfredsstillende? Eller er det bare fordi, jeg ikke køber nok? Det kan være, vi skal sidde i en heksering, omkransede af myggelys, for at det virker? Ej, vel? Ellers kan jeg huske, at man i min barndom kunne købe sådan nogle cirkelformede – ja, hvad var det egentlig? Det virkede som hårdt, gråt skum, som man kunne montere på en lille metalholder og så tænde med en lighter. Så sendte de en mystisk røg ud og imens dryssede “skummet” af som aske fra en cigaret. De virkede som jeg husker det formidabelt! Gad vide om man kan købe dem stadigvæk?

Midler mod myg
ALT DET DU SELV KAN LAVE
Så kommer vi til alle heksetricksene og indianerknebene og spejderløsningerne. Det er dem, der er de sjove, hvis I spørger os. Af planter, der sender dufte ud, der afskrækker insekter, heriblandt myg, er:

  • Salvie
  • Lavendel
  • Tagetes
  • Citronmelisse
  • Citron
  • Eucalyptus
  • Hvidløg
  • Rosmarin
  • Mynte

Med æteriske olier af disse planter (ikke alle sammen, men enkelte), kan du lave en opløsning i vand eller sågar eddike, som de vist heller ikke bryder sig om. Olierne er meget, meget koncentrerede og findes på små flasker, som kan købes flere steder, men med garanti i en helsekost.

Hvis du har urterne i haven, så kan du støde en håndfuld af nogle af de friske urter i en morter og så blande op, si dem i et dørslag og fylde på en sprayflaske. Eller du kan folde dem og lægge dem på et bål eller på din grill, som sikkert har noget restvarme tilovers. Ellers find en gammel gryde, som du kan bruge til dit lille myggebål. Det dufter vidunderligt (det synes myggene bare ikke), og du slipper for at smøre dig selv med det.
PÅ HUDEN
Men sværger du til at smøre dig selv med et eller andet, måske fordi du skal rundt og vande, gå tur eller lignende, være i bevægelse, og det derfor vil være lidt vanskeligt med det der bål på slæb, så må du ty til sprayflasken eller vattet, som du væder i fluidummet og påfører dig. Blot du lover ikke at bruge olierne  i ren ublandet tilstand, det er de alt, alt for stærke til!

Midler mod myg

INDVORTES
Et af de råd, der gik igen mange, mange gange var B-vitamin. Den lugt, man udskiller, når man spiser en B-vitamin dagligt, kan myggene ikke lide. Det samme med hvidløg, men det er jo en helt personlig sag, om man vil gennem dén kur, for der er jo flere, der ikke bryder sig om den lugt, kroppen udskiller ved daglig indtagelse af hvidløg. En fordel er i hvert fald, at man får en plads i metroen (og der er ingen myg). Ellers blev akupunktur også nævnt. Samt alle de ting, bl.a. antihistamin, man kan tage, hvis man skulle vise sig at være allergisk overfor myggestik, hvilket flere og flere tilsyneladende ser ud at at blive.

STEDER SOM MYG IKKE BRYDER SIG OM

De kan ikke lide fuld sol, regn, blæst eller røg. De har også vanskeligt ved at stikke gennem løsthængende tøj. Endelig er der forskellige råd om at stikke nelliker i lime eller appelsiner, ála som til jul, men det er ikke afprøvet her på matriklen endnu. Der er mange af de andre råd, dog ikke det med parasollen, som jeg da så absolut skal have iværksat. Hos mig fungerer det at duppe mig med en let blanding af vand med tea tree oil i. Jeg drypper 20 dråber ned i 2½ dl vand, og det kan hverken myg eller knoter – eller for den sags skyld min mand lide, så det har selvfølgelig sine omkostninger. Måske man skulle prøve med mynte eller lavendel?
Midler mod myg
FOTO: UFFE LAUESEN
SKAL DU MED TIL OPERA? 
Ja, med den overskrift kunne man jo godt forvente, at jeg begyndte at komme med råd om, at myggene heller ikke kan lide de lydsvingninger en stærk høj tenor eller mezzosopran kan opbyde, men det var faktisk ikke det, jeg ville skrive, selvom jeg ved nærmere eftertanke måske godt tror, at Mozarts “Nattens Dronning” kunne skræmme en og anden myg (men jeg ville nyde den intenst).
Nej, når jeg spørger om du skal med til opera, så er det fordi jeg vil bede dig om at se rigtigt godt på ovenstående foto. Kig på “myggen”. Det har vi altså haft ret megen morskab ud af på redaktionen. Historien er enkel. Vi skriver ind imellem “SOS Fotomangel” ved vores artikler, og det plejer virkelig altid at lykkes. Én af os har et eller andet sted i vores arkiver, et eller flere fotos, som kan bruges. Eller også kan vi lige smutte ud og tage det. SOS skrev jeg så ved denne artikel, og der gik dage. Mange dage faktisk. Ingen hjælp. Der var mange tilløb og forsøg, men nej – ingen myg! I hvert fald ikke myg, som ville stille op som fotomodel. De har det ligesom med at forsvinde, når det trækker op til opmærksomhed. What to do? Men så er det, at ægtefolket går i sving, formentlig fordi det er et emne, der dukker op igen og igen.
Karinas mand, Uffe, skrider til handling og fotograferer. Tak og tryl. Det er sådan noget, vi ellers ikke gør i dette magasin, men nu måtte der hekses. Jeg bliver lettet, og det er faktisk først her lige inden udgivelse, at det går rigtigt op for mig, at det da overhovedet ikke er en myg, som Karina og husbond har fremtryllet. Det er faktisk lidt som “den langsomme død” i slutningen af enhver opera! Å – ÅÅÅÅH, jeg tror jeg dør! Med hånd på pande og suk og klage. Meget langsom død. “Myggen” er blevet lagt på ryggen med benene opad og har i øvrigt “snabelbrodden” siddende i halen, og ikke på næsen, sådan som myg ellers har. Ja, måske er det kun sjovt for os, men det var det så også. Ååååå åh, jeg tror jeg døøør!
Midler mod myg

Kan du nu gå ud og nyde resten af sommeren med alt hvad der er i den. Og fortæl os, om nogle af alle de hekserier, vi har listet op som skræmmemidler til myg og andet utøj, virker. 

Læs også:


VÆK MED MYRER PÅ EN BÆREDYGTIG MÅDE
Når man står i kø i byggemarkedet er det tydeligt, at der er stor afsætning på myrelokkedåser og andre giftmidler til at komme af med de små bæster. I denne artikel ser vi på alternativer til gift, samt på, hvorfor uglen i hulen at myrer ikke er gode i en have.

 

LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR

Insekterne er dine venner. De  hjælper dig med at holde bestanden af skadedyr nede. Lav et luksusophold med spa til dem i din have.

 

biplanter

GODE BIPLANTER
Da jeg første gang læste om “biplanter”, troede jeg, det var nogle planter, der sådan var lidt ved siden af de andre – mindre betydningsfulde. Det er lige omvendt! For vi skal gøre alt for at passe på vores bier, og her er det at biplanter altså kommer til deres ret. Vil du være med til at danne en bevægelse?