Når man står i kø i byggemarkedet er det tydeligt, at der er stor afsætning på myrelokkedåser og andre giftmidler til at komme af med de små bæster. I denne artikel ser vi på alternativer til gift samt på, hvorfor uglen i hulen at myrer ikke er gode i en have.


TEKST: MARIANNE, FOTO: LENE

At skrive om, hvordan vi kommer af med myrer er vist som at røre i en tue med en pind, for der er mange – rigtigt mange holdninger til det. Når vi alligevel begiver os ud i det, så er det fordi det er noget, vi alle sammen bakser med. Belav dig derfor på at give dit besyv med. Om ikke her, så på vores side på Facebook.

ER MYRER SKADELIGE? 
Ja, hvorfor er det nu, at myrer ikke er sagen i en have? For det første: Uhhh alt det krible krable, altså! De kan jo på relativt ingen tid invadere store områder og sågar trænge ind i huset. Og så er det altså at det mest økologiske og bæredygtige havehjerte kan finde på at overveje at ty til de skrappe midler. Bare for at komme af med dem. Men de er jo selvfølgelig levende væsner lige som os andre – og rimeligt harmløse – i hvert fald de små sorte, så bare de flytter et andet sted hen.

Der findes jo en del arter af myrer, men her taler vi om den sorte havemyre, der lever i jorden. Under krukker, fliser, i højbede og i urtepotter. Du kan se på din terrasse, om du har myrer, ved at iagttage de små forhøjninger af jord mellem sprækkerne. Så skridt nr. ét er at forhindre dem i det. Altså den præventive metode. Hvad ved vi ellers om myrerne? De er jo kloge væsner, de små. Og mange! For vores indre blik toner en vandret sovende Anders And frem med herkulesmyrer, der flytter rundt på ham. Studier i deres intelligente samspil, dels med hinanden og dels med naturen, er blevet foretaget af virksomhedsøkonomer, som ønsker at forstå den kollektive bevidsthed og det sindrige system, som myresamfundet er bygget op af. Bare for at vi mennesker kan lære af det. Disse studier vil vi lade ligge, ligesom både Anders And og herkulesmyrerne, og blot konstatere, at når de er så svære at komme af med, så er det fordi de er kloge.

HVOR KLOGE? 
Aner det i virkeligheden ikke, men de er blandt andet mig bekendt de mindste dyr, der holder “husdyr”, og de husdyr er ikke venner med hus- og haveejerne, det er nemlig bladlus. De små sorte og grønlige klistrede efterladenskaber fra lus, også kaldet “honningdug”, er sukkerstads for myrerne. De tager i slikbutikken og “malker” lusene ved at bruge følehornene til at “slå” eller “ae” på lusene, så de udskiller honningduggen. Derfor vandrer de op og ned af dine æbletræer, pæoner, roser og andre yndigheder. Nej tak, vel!

PRÆVENTION MED KAFFEGRUMS OG KANEL
Hvis du vil undgå at myrer trives i din have, så  sørg for at “løfte” dine potter. Stil dem på mursten eller på “løvefødder”. Det er også en god metode til om ikke at undgå, så minimere dræbersneglenes foretrukne udklækningssteder.

Dernæst kan du blande pottejorden med kaffegrums, det er myrer ikke ret glade for. Planterne og regnormene er til gengæld. Kanel – altså stødt kanel – er en anden ingrediens fra køkkenregionerne, som myrer afskyr. De flytter simpelthen, skulle de først have slået sig ned. Mængderne? Det er vist indtil videre ikke blevet undersøgt, men som med rigtigt mange andre ting i haveverdenen er det erfaringsbaseret, og derfor “sjusser” vi os frem. Jeg samler kaffeposer og anvender dem dels i komposten, dels direkte i bedene og potterne, når jeg ser myreforsamlinger. Kanel strør jeg med let hånd, som på nissegrøden. Du skal gentage processen ofte, men sådan er det jo med de fleste økologiske midler – og med tanke på at vi undgår at de øvrige gavnlige insekter og småkryb bliver forgiftede, synes jeg det fungerer godt. Ude af øje ude af sind. Myrerne må gerne være her på jordkloden – bare ikke i min have, tak!

“DANN HABEN WIR ANDERE METHODEN”
Jo, vi kan godt huske det. At røre rundt i en tue med en pind. Hold da helt op et ragnarok, man kan skabe. Og jeg ved ikke hvad det er, men jeg synes nu ikke de har fortjent det. Det er i øvrigt “kun” terror, det vil aldrig udrydde dem. Men så flytter de måske, og det er jo en start. Så er der det kogende vand! Det må jeg indrømme, jeg selv har anvendt, og jeg er optimist, men det er myrerne også, så de flytter da bare en meter eller to længere hen ad “gaden”. Og at bruge eddike og salt, det har hverken jord eller planter godt af – hverken på den lange eller den korte bane.

En anden metode er jo at spule så mange bladlus bort, du overhovedet kan, så der ikke er noget at komme efter. Dermed slår du to fluer (eller altså lus og myrer) med et slag. Lusene dør af kulde eller farer vild, når de spules bort og myrerne må finde andre jagtmarker.Så er der jo altså disse her lokkedåser, som inficerer den enkelte myre, som så (er det meningen) skal bære giften med sig ned i boet. Ved rundspørge på Facebooks sider og blandt havefolk er erfaringerne temmelig blandede. Men uanset hvad, så kan giften også påvirke andre insekter, og det er vi jo kede af.

Så nu er det vi gerne vil høre dig: 
Har du gode alternative metoder til at komme af med myrerne?

Du kan læse mere om myrer her på Miljøstyrelsens hjemmeside.