I den kommende weekend bliver der ikke meget arbejde i egen have. Til gengæld skal jeg måske slå mine folder i en anden have. Vi skal nemlig til arbejdslørdag – og det uanset vejret!


TEKST & FOTO: LENE

Jeg bor på en stille vej i en lille landsby syd for København. Her har vi i mange år “kommet hinanden ved”, og det har vi gjort i godt og vel 20 år. Det er dog ikke hele vejen, men halvdelen, hvilket vil sige 3 husstande. Det startede med at vi havde en madklub sammen med vores nabo en fredag hver måned, og efter et stykke tid kom den tredje familie og spurgte om de også måtte være med. Med 6 voksne og 7 børn var der liv og glade dage, og langsomt modnedes tanken om ikke kun at give hinanden et pusterum med madlavningen en gang om måneden, men også at hjælpe hinanden på et lidt større plan.

Derfor udviklede disse madklubaftener sig til også at indbefatte en arbejdslørdag hos hver af de tre familier, dvs. 3 arbejdslørdage om året. Ved årets sidste madklub i december finder vi vores kalendere frem og får planlagt hele året – både madklubber, arbejdslørdage og sidste skud på stammen: Et ud af “huset” arrangement, hvor der er mødepligt for vores nu voksne unger.

Arbejdslørdag

Men for at vende tilbage til arbejdslørdagene, vil jeg sige, at det er en fantastisk “opfindelse”. Der er jo altid noget at lave, når man bor i hus, og nogle af opgaverne kan godt virke lidt uoverskuelige, især hvis man ikke har hænderne skruet rigtigt på. Så er det rart at vi alle har forskellige kompetencer. Det skal lige nævnes, at ingen af os er håndværkere af uddannelse, men der er et par handymænd/kvinder iblandt os. Vi er leveringsdygtige indenfor el (naturligvis kun det lovlige), tømrerarbejde, syarbejde, havearbejde, malearbejde, madlavning etc.

Programmet for sådan en arbejdslørdag er som følger: Vi mødes kl. 10.00 til en morgenbitter og uddeling af dagens opgaver. Der er selvfølgelig nogle hadeopgaver, men det nytter ikke noget at sige nej – det gælder ikke. Her gør man hvad man bliver bedt om – det er bare en del af konceptet!

Et lille eksempel er, da vi for nogle år siden skulle have gravet ud til de to store bede midt på græsplænen. Det havde regnet det meste af ugen, og DMI havde også lovet regnvejr den pågældende lørdag, hvilket det da også blev. Da vennerne troppede op regnede de så med, at det blev aflyst – MEN det gjorde det ikke. Derfor bestod arbejdsholdet denne lørdag af seks mand høj i forskellige farver regntøj (incl. gummistøvler og regnbukser). To gravede meget tunge græstørv af, og derefter blev de kørt ind til naboens høns. En anden klippede græskanter, én vaskede havemøbler etc. Det var ikke så sjovt, mens det stod på, for det regnede hele dagen, men bagefter er det netop én af de arbejdslørdage vi ALLE husker. Heldigvis har vi også haft strålende sommervejr, som fx sidste år.

Arbejdslørdag

Efter en god frokost fortsætter arbejdet resten af dagen, og så kommer endelig belønningen for en god dags arbejde: Aftensmaden. Efter at have vasket det værste møg af os, mødes vi til gin & tonic, og her bliver dagens liste fundet frem. Det er en stor tilfredsstillelse at sætte tjekmærker ved de fuldførte opgaver. Nogle gange når vi ikke det hele, og andre gange kommer der små opgaver til løbende – disse bliver naturligvis skrevet på listen og streget med det samme – ALT skal med,  og derefter venter en dejlig middag med masser af god rødvin. Det er altid den samme, der laver maden og det er han eminent god til, så det er bestemt højdepunktet på dagen.

I alle årene har det ikke været noget problem at finde arbejdsopgaver, men vi kan godt mærke, at de store ting er lavet. Selvfølgelig skal carporten eller skuret males en gang imellem, men de helt store nyanlæg er der nu langt imellem – heldigvis. Vi bliver jo ældre, og det går ikke helt så hurtigt længere, men det er stadigvæk en dag, vi ser frem til, især når det er hos én selv!

Arbejdslørdag

Det kunne være sjovt at høre, om der er nogle af jer, der har lignende arrangementer i jeres familie eller i vennekredsen. Ellers kan jeg kun opfordre til at få det. Det er utroligt, hvad man kan nå på sådan en enkelt dag, og så er det tilmed smadderhyggeligt!