Da vores nabo til den ene side har mange, høje træer, som henlægger store dele af vores have i skygge sidst på eftermiddagen, har jeg altid været lidt “træforskrækket”. Men efterhånden er det gået op for mig, at træer også kan være af det gode.


TEKST & FOTO: LENE
Vores have manglede lidt i højden, noget der kunne fange blikket. Træerne skulle ikke være store, da vi som sagt har skygge nok. Vi skulle finde nogle, der kunne plantes i tre whiskytønder, og stå på rad og række på den nye terrasse ved pergolaen. Der er så mange at vælge imellem, men valget faldt til sidst på blodblomme, som jeg havde læst meget om. Blodblomme, Prunus Cistena, som faktisk er en dværgblodblomme, har de smukkeste røde blade, og da vi ikke har meget af den farve i haven var de naturligvis selvskrevne.

Blodblomme
Sidste år købte vi derfor tre opstammede blodblommer. Selve kronen var ret høj, og jeg vil gerne have dem runde, men på planteskolen anbefalede de at jeg ventede med at beskære til foråret efter blomstring. Ikke fordi der var noget galt i at beskære dem om efteråret, men fordi de syntes jeg skulle nyde så stor en blomstring som muligt, og derefter beskære dem. Jeg var glad for at jeg lyttede til den anbefaling, for hvilken blomstring der kom i maj.
Blodblomme
De små lyserøde blomster er noget af det yndigste, der findes, og da træerne var afblomstret fik jeg klippet dem nogenlunde i den ønskede runde facon. De skal selvfølgelig studses hvert år.Blodblommerne fik fodposer af pletter i luften. Den er super velegnet til dette, og den tåler sagtens hård frost. Den fryser helt ned, og man tror at den er gået ud, men pludselig begynder de små blade at skyde igen og kommer til at se sådan ud:

Pletter i luften

 

Blodblommerne har været det helt rigtige valg og en stor glæde, og uanset vejret lyser de op i haven, men især når solen falder på dem.

Blodblomme

På planteskolen fik vi at vide, at de kunne klare 3-4 år i tønderne, men så skulle vi plante dem ud i jorden. Lidt ærgerligt, for de har fået den helt perfekte placering nu. Jeg vil blive glad for at høre, om der er nogen der har erfaringer med blodblommer i sådanne tønder.