Det er de enkleste og ret indlysende ting, vi ind imellem fortæller om. Men det er også dem, der er med til, at du kan undgå ærgrelser og kan nyde din tid udenfor. Og det er særligt vigtigt, når du skal spise derude! Vi købte et bord i teak, som vi fik at vide var vedligeholdelsesfrit, men giver det nu alligevel en gang sæbespåner.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Sæbevand er en gammeldags rengøringsmetode, som jeg har lyst til at slå et slag for. Dels renser det, dels er det med til at sikre, at et behandlet træbord afviser snavs og skidt, idet sæben går ned i træet, mens træets porer er åbne og lægger en hinde i de øverste fibre.

Det er såre enkelt at lave dig en portion sæbevand: Køb sæbespåner eller riv en almindelig hvid sæbe på dit rivejern og bland det op med varmt vand. Pisk det med et piskeris og lad det bløde helt op. Sørg for at piske det til skum. Dyp så en lidt grov klud i sæbeskummet og vask dit bord. Sørg for ikke blot at tørre det over, men at lade sæben stå og åbne de øverste træfibre, så den kan trænge ned. Pres evt. kluden lidt, så skum og vand presses ud og kan sive ned i bordpladen.

Sæbevand til havemøblerne

Tør efter med en ren opvredet klud. Især på steder, som er af metal eller lign. Altså der, hvor der ikke skal være sæberester, det ser nemlig grimt ud bagefter. Vores bord skulle renses i rillerne mellem brædderne, fordi der havde sat sig sæberester. Til det brugte jeg en ren våd klud og en kniv, som jeg “skar” med mellem brædderne, så den overskydende sæbe kom med op. Armlænene på vores nye stole var af samme materiale og fik også en tur.

Træet skal ikke vaskes over med vand bagefter, for så ødelægges effekten af sæbens vand- og fedtafvisende funktion. Bordpladen tørrer smukt og lyst op igen. Hurra for rengøringsmidler, der ikke indeholder alt for meget kemi. Hurra for de gammeldags rengøringsmetoder. De virker, gør de!