Når du har høstet og dine bede står tomme og nyrevne, får du sikkert en god og ren fornemmelse. Det ser “ordentligt ud”. Færdig med den sæson. Men sørg for, at dine bede ikke står tomme hen, for det er skidt, både for næste års høst og næste års havearbejde. Hør her, hvorfor og hvordan.


TEKST & FOTO: MARIANNE OG LENE

Hvis dine bede står bare – dvs. med bar, brun, utilsået eller utilplantet jord, så risikerer du at regnen i løbet af vinterperioden udvasker al den næring, der er tilbage i jorden efter årets høst. Du risikerer også at ukrudtsfrø får meget bedre fæste, når det flyver hen over jorden og får nemmere forhold at spire i. Og det er du jo ikke interesseret i. Sørg derfor for at tildække jorden på den ene eller anden måde. Det kan du ved at:

Så efterårsgrøngødning, bla. honningurt, vintervikke, blodkløver eller en blanding af det hele. Det kan graves ned i jorden og tilføre gødning, når du skal bruge bedene igen.

Dække jorden til med sammenrevne blade eller afklip fra din have. Så kan det ligge og overfladekompostere hen over vinteren. Det når ikke at kompostere færdigt, så når du skal bruge din bede til at så eller plante i igen, så er det op på komposten eller ind under buskene i haven med resten.

Dække jorden med et eller andet. Det kan være potter og krukker med stauder i, som du gerne vil give en beskyttet rejse gennem vinteren. Læg herefter fiberdug over.