I årets julemagasin frister vi med en lækker shoppingguide med bålfade, brændeopbevaring med mere. Faktisk er vi lidt fascinerede af det levende lys på flere måder, som du sikkert har set, hvis du allerede har læst magasinet. Hvis ikke, så gå ikke glip af tips til at få tændt bålet på den bedst mulige måde.


INTRO: LONE, TEKST & FOTO: MARIANNE

 

Vi har nemlig fået Marianne til at skrive om det at tænde op. Hun har en barndom og ungdom med stærke rødder i spejderbevægelsen og har derfor tændt flere bål, end jeg har spist pebernødder. Og mon ikke du som jeg har prøvet at stå ude i kulden og ville tænde bål i haven, så der er noget hyggeligt at se på for gæsterne, der ankommer inden længe? Og så går det hele tiden bare ud for dig. Endnu værre er det, når det er koldt i vejret, som man ønsker sig for den perfekte juleaften. Så vil det bare slet ikke brænde. Men det er der råd for. Ifølge Marianne handler det bare om at få det bygget rigtigt op.

TO SIKRE METODER, NÅR DU SKAL BYGGE ET BÅL
Der er mange metoder at opbygge et bål på. Til udendørs brug er der nogle, der er bedre end andre. De to metoder, vi viser her, er egnede til bål både på stranden og i haven, direkte på jorden og i bålfad.

“TEMPLET”
Vi har lært, at den bedste måde at tænde op i en brændeovn på er at lægge tykke brændestykker nederst og så tænde op fra oven. Problemet med denne metode udenfor er, at vinden nemt slukker din optænding. Derfor kan du opbygge et “tempel” eller en “norsk skovhytte”. Dvs. at du lægger store brændestykker to og to på tværs oven på hinanden. Din optænding kan så ligge inde i midten i læ af brændet. Når optændingen har fået fat, kan du lægge mindre stykker ovenpå som tag og sidenhen skubbe brændet henover, så ilden får fat.

 

“PYRAMIDEN”
Du kan også skabe en pyramide. Lav et gulv af brænde, så du skaber luftpassage nedenunder. Start med kvas, avis og pinde som optænding.

Stil derefter små og tynde stykker brænde, gerne økseflækkede, op som en tipi omkring optændingen, men ikke for tæt. Du skal kunne komme til med en pejsetændstik eller langskaftet lighter. Byg derefter bålet op med enkelte store stykker træ. Du kan altid lægge flere på, når bålet er godt i gang.

Du kan læse meget mere om at tænde bål, om det bedste brænde og optændingsmateriale, om sikkerhedsafstande – og meget mere – i årets julemagasin på side 54. Du finder magasinet lige HER.