Gå ikke i panik, hvis dine høns ikke lægger ret mange æg i vinterperioden. Det er helt normalt. Læs mere her!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Hvis man er førstegangshønseejer, vil man i den mørke tid registrere en nedgang i æglægningen. Måske holder de helt op med at lægge æg, det kommer lidt an på, hvilken race, der er tale om. Det gør bare, at de lægger æg i længere tid, dvs. i flere år, end dem, der lægger året rundt. En høne har jo kun et vist antal æg siddende i æggestokkene. Desuden er det lyset, der afgør, hvor længe, de er vågne og også hvor mange æg, de lægger. Du kan montere en lampe til dem med en timer på, så lyset tænder fx klokken 06 om morgenen og slukker igen klokken 10, formiddag, og måske igen mellem 17 og 19 om aftenen. Ulempen ved at bruge tænd-sluk-ur om aftenen, er, er det så bliver mørkt pludseligt og høns er mørkeblinde og vil derfor ikke kunne finde op på pinden for natten. Så skulle vi anbefale noget, så forlæng om morgenen.

Hvis ikke du gør det, gør det ingenting. De går såmænd til ro når dagslyset svinder og det er om vinteren i de allermørkeste måneder omkring klokken 15.30. Så de der 12-14 timers søvn kan en høne altså godt tage i ét stræk. Heldigvis ligger de ikke og drejer sig (som var det en grillkylling) på pinden, ligesom vi mennesker af og til kan finde på at gøre. De slumrer bare.

BONUSINFO: 
Hvis du spekulerer på om hønsene fryser om vinteren, så er svaret: NEJ, det gør de ikke. De udvikler vinterfjerdragt. Men de fryser tilsyneladende lidt om tæerne, hvis de er ude at stå på skøjter, ligesom min Clara her på fotoet.