At binde er den klassiske måde at lave kranse på, og den, vi alle kender fra adventskransen. Der findes ikke noget smukkere end en håndbundet krans, hvor der er kræset for detaljen. Det er mere unikt og udtryksfuldt end en maskinbundet krans købt i supermarkedet.


TEKST: LARS JON, INTRO: HAVEFOLKET, FOTOS: LISBETT WEDENDAHL, ANDREAS BOESKOV

Disse materialer fra haven og naturen er egnede til at binde i en krans: gran, hortensia, brudeslør, korn, græs, blade, mos m.v.

Step by step

  1. Vælg, om kransen skal bindes på halm eller metal.
  2. Bind ståltråden fast på kransen ved at binde tråden rundt to gange og sno den sammen.
  3. Lav små buketter og start med at lægge en buket på indersiden. Bind rundt indefra og ud, og fortsæt i urets retning. Læg en buket på ydersiden, og bind rundt. Læg en buket på toppen, og bind rundt.
  4. Fortsæt med at binde de små buketter på indersiden, ydersiden og midten. Sørg for, at man ikke kan se halm­bøjlen nedenunder.
  5. Bind hele vejen rundt, indtil der er fem cm tilbage af basen. Løft de første buketter, og stik nu de næste buketter under de første. Bind små buketter på, indtil man er helt tilbage til starten.
  6. Når man har bundet den sidste buket på, puttes tråden ind igennem det sidste øje, og der strammes hårdt til. Klip tråden af, og stik enden ind i halmkransen på under­siden.
Denne instruktion og flere teknikker til binding af krans kan du også finde i bogen KRANS af Lars Jon, der er udgivet ved People’s Press.
Forlaget om bogen: 
Lær at forme den smukkeste krans. Florist Lars Jon afslører her sine hemmeligheder om kranse, der er et af de ældste håndværk med blomster. Kranse er ikke blot til døren, julen eller graven – men også til det flotte middagsbord, som et smykke i håret, eller når du vil hænge noget smukt på væggen. Kransens form symboliserer året, livet og det uendelige.  
Gå på opdagelse i bogens inspirerende og overraskende ideer til, hvordan du kan forme unikke kranse med blomster og naturens materialer. Du lærer enkle teknikker fx til at tørre og presse blomster samt til at binde og dekorere kranse. Og du lærer at få øje på alle de sjove og fine steder omkring os, der fortjener den smukkeste krans.