Maj 2018 vil nok blive husket i mange år frem, som den varmeste, solrigeste, tørreste og absolut mest fantastiske maj i årtier. Ovenpå en kold april skulle der indhentes en del i haverne rundt omkring, og varmen fik alting til at vokse afsindigt hurtigt. Vi bringer nu et lille tilbageblik på maj måneds blomster – så vi ikke glemmer hvor fint det var!


TEKST & FOTO:  HENRIK
Lad os se lidt tilbage. I løbet af få uger er vi gået fra vintervejr til noget der ligner højsommer, og man kan næsten tabe pusten ved tanken om alt det, der er sket i haven på denne korte tid. Man har bogstaveligt kunnet SE planterne vokse fra dag til dag. De har haft travlt, og det har bierne og insekterne også. De mange dage med tørt og stille vejr har været ideelle for bestøvningen, og det er jo en god ting, at der ikke har manglet blomster at opsøge. Ulempen er så bare, at afblomstringen går tilsvarende stærkt, og mangel på vand hjælper bestemt ikke på det. Pludselig er det ovre og vi er videre til sommerens udbud af blomster og grønt. Så hermed en lille kavalkade over nogle af blomsterne som maj bød på.

HORNVIOLERNE var med os helt fra starten af marts. Har de stået på en plads hvor de ikke er blevet brændt af i solen, og har de fået vand at drikke, så kan det være du stadig har glæde af dem. Ja, de kan såmænd være heldige, at holde langt ind i sommeren – måske med en studsning, så de ikke bliver for ranglede og ikke sætter frø.

TULIPANERNE nød vi også her i maj. Det er jo noget vi har glædet os til lige siden løgene blev lagt i efteråret. Så kan man godt blive en smule irriteret over at mange af dem blomstrede så hurtigt af på grund af varmen. Havde du dem i krukker kunne man godt trække den lidt, ved at stille dem køligt (nogle gemmer dem endda i fryseren!) for på den måde at styre blomstringen. Men hurtigt gik det i hvert fald i år.

FRUGTTRÆERNE. Heldigvis sker der jo så meget andet. I haverne og i markernes hegn og parker sprang frugttræerne ud i kaskader af hvidt og lyserødt. Det er altid et imponerende syn, som man bare aldrig helt får nok af. Også denne blomstring gik kvikt, og i min egen have var det “overstået” på mindre end en uge! Det må vist siges at være rekord, men alligevel kan jeg nu se masser af små æbler på træerne, så der må jo have været tid nok til det som det hele handler om: formering.FORÅRSVORTEMÆLK. Så er det ellers gået slag i slag og det ene staude efter den andet er skudt i vejret og eksploderet i blomster. Forårsvortemælken er en af dem, og denne tiltrækker sig altid opmærksomhed på grund af de syregrønne og -gule toner, som virkelig stikker ud ovenpå en gråsort vinter.

GEUM er en anden, som også vil have opmærksomhed i bedet. Den blomstrer tidligt og har holdt godt ud i varmen.

ALLIUM. Tulipanerne er jo ikke de eneste løg, der har været på banen i maj. Allium er i den grad også med til at præge billedet, og de hæver sig fint over alle de andre stauder, som stadig mest er præget af grønne blade. Perfekt baggrund til de svævende blomsterkugler.

SYRENEN er ved næsten indbegrebet af forår i Danmark? Dens duft trigger en masse minder hos de fleste: Som barn, hvor man har leget i syrenes skygge, og som ung, hvor nogle af os forbinder den med seriøse branderter, båret hjem med duft af syren i næseborene.

BJERGSKOVRANKE. En anden, der bidrager til parfumering af luften. Af en eller anden grund, er det ikke alle mennesker, der kan opfange denne duft, men for de af os der kan, er det bare med at stikke næsen ind i mellem de rosa blomster og hive luft indenbords. Med sin vilde frodighed signalerer den for alvor, at nu er der gang i væksten og sommeren er på vej.

AKELEJERNE har haft en kort sæson i år hos mange. De er jo ellers så godmodige og nøjsomme, men i år skal de nok stå godt i skyggen for at holde ind i juni måned.

KRYDDERURTERNE, dem må vi ikke glemme. Timian, rosmarin og oregano viser også sine blomster nu, om end de er noget mere ydmyge, end så mange andre i haven.STORKENÆB. Så er det tid til at nyde de bugnende tuer af denne skønne plante. Den bliver jo bare ved og ved med at blomstre, især hvis den får en klipning når den har afblomstret første gang.

Og med den er vi pludselig på vej ind i sommeren – vi har meget godt i vente!