Tag med på besøg hos et af Danmarks store staudegartnerier, for ja – de findes. Og de gør en sej indsats for fortsat at være spillere i branchen. Vi har været med i marken hos Gartneriet Pedersen, der ligger tæt på Solbjerg syd for Aarhus.


TEKST & FOTO: LONE

I juni måned var vi på besøg i Gartneriet Pedersen sammen med en del andre danske havefolk. Det var, trods den ellers fantastiske sommer, en lidt kold dag med blæst over landet. Alligevel var det en drøm at opleve så mange smukke planter på et sted.

Ikke mindst var det en oplevelse at høre Henning Pedersen fortælle om sit gartneri. Fortællingen var personlig og engageret. Det var ganske tydeligt at mærke, at det at have et gartneri er en livsstil. Et kald, man har med sig 24/7.

 

Henning er anden generation i gartneriet. Det var hans far, der på en bar mark startede med et enkelt gartneri i 1986.


Efter en periode med alle stauderne på bar mark, begyndte de at bygge, og i dag er der både 10.000 kvm under glas og 20.000 på friland. Herudover er der lejet ekstra 10-12.000 hos et andet gartneri. Der er nok at se til.

Gartneriet producerer primært stauder og prydgræsser, men også chili i sommermånederne, og til efteråret gøres klar til forårets løg og primulaer – også de botaniske.

Hvis du følger gartneriet på instagram @gartnerietpedersen, vil du vide, at Henning har alverdens løgplanter og er god til at finde på nye ting. I disse år er det fx spirede løg i lerkrukker og alverdens kålplanter til efterårskrukkerne, der fylder de store bede, og ikke kun grønkål – også rosenkål, rødkål mv. kan anvendes dekorativt.

Gartneriet sælger til både planteskoler og til de store kæder som fx Dansk Supermarked.

Når man samles så mange havefolk, kan spørgsmålet om gift ikke undgå at dukke op. Men nej – her på stedet bruges der ikke længere gift. Det er efterhånden en del år siden. Her bruges fx rovmider, tangekstrat og appelsinolie, hvor sidstnævnte fx virker hæmmende på meldug og gråskimmel.

Det meste anvendes forebyggende i stedet for helbredende, så man hele tiden er et skridt foran.