Det er september, og haven i Jonsered er ved at komme sig oven på sommerens tørke. Efteråret byder på projekter, der forhåbentlig kan føres ud i livet på fine solbeskinnede efterårsdage.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK

Det er helt klart ved at være efterår. Det har regnet en del, siden varmebølgen sluttede, hvilket har bekommet haven vel. For første gang i lang tid har vi skullet klippe græsplænen, og haven er blevet mere frodig igen.

 

 

Vi har et projekt, vi skal være færdige med inden vinteren. Den del af haven, hvor høns og kaniner har deres huse og gårde, skal laves om. Græsplænen, som ofte har været leret om vinteren og svær at komme til nogle steder med plæneklipperen, har jeg gravet væk. Tanken er at plante bunddække og lægge sten i stedet. Vi var så heldige at se en annonce, hvor en mand tilbød gamle granitsten fra sin have. Han ville have en mere moderne og jævn havegang og håbede, at nogen kunne bruge de gamle sten. Hvor kan man være heldig! Igennem nogle aftener sled og slæbte vi, og det lykkedes os at få nogle læs sten med hjem. De ligger nu spredt hen over grusgangen og venter på, at vi får tid til at gå i gang. Vi håber på nogle fine dage, inden efterårsvejret sætter ind.
 
Uden for drivhuset har vi også ændret lidt. I en anden annonce gav en familie buksbomhække væk. De ville have en græsplæne uden hække, som stod i vejen for bolde m.m. Tænk, hvor forskellige havedrømme kan være, og man således kan glæde hinanden. Under et tordenvejr, i øsregn, gravede vi hækken op. Den viste sig at være større, end vi lige havde forestillet os, så vi måtte hurtigt lave plads til den i køkkenhaven. Vores drivbænke i køkkenhaven var blevet møre og skulle laves om. Dyrkning af køkkenhaven er ikke det, jeg er bedst til, og jeg indså, at drivbænkene mest af alt har stresset mig. Jeg dyrker en del grønsager i zinkbaljer og spande, dér kan jeg bedre følge med. I drivhuset er der også en del krukker til at dyrke grønsager i. Buksbomhækkene fik lov at erstatte drivbænkene, og dermed skal køkkenhaven måske have et nyt og mere passende navn.

 

Nu håber vi, at buksbomhækkene klarer flytningen, så jeg kan klippe dem næste sommer. Gratis er godt, og nye haveprojekter kan vel aldrig skade.

 

 

 

 

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der er fuld af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.