Nu er vi præcis i den årstid, hvor man godt må dele og flytte rundt på havens stauder. I hvert fald dem, der blomstrer om foråret og sommeren.


TEKST & FOTO: BONNIE HALL

De nye violette bede klæder hinanden og hænger godt sammen allerede. Selvom jeg anlagde bedet med spejlbassinet mod alle odds, lige før hedebølgen satte ind, så er det kommet godt fra start, da jeg har vandet grundigt og ofte.

Helt generelt har jeg været overraskende tilfreds med haven i september måned. Jeg synes, mange ting har stået flot længe. Og flere ting har genblomstret, fordi jeg klippede dem hurtigt ned efter første blomstring.

Det gælder flere geranium, stort alle mine Verbascum og flere andre.

Jeg er nu gået i gang med et par efterårsprojekter. Et af dem er at få bedet foran drivhuset til at hænge bedre sammen – og samtidig passe til de to violette bede overfor. Jeg havde en del varmt rosa ting i bedet og skulle finde på gode selskabsplanter. Det blev planter med mørke bladfarver og blomsterfarven bordeaux.

I bedet havde jeg allerede ting, som kunne bruges: buksbomkugler og den smukke Amelanchier (bærmispel), en søjletaks, samt diverse Helleborus og bregner. Som bunddække havde jeg G. cantabriengense ‘Karmina’ og Saxifraga, en ukendt sort af drejeblomst og en træpæon.

Et andet projekt har været en opdatering af skyggebedet på vestsiden. Det har fået et sort rundt spejlbassin. Der stod allerede nogle smukke bregner, en søjletaks, en lille buksbomkugle og en hortensia ‘Phantom’. Sidstnævnte er nu skiftet ud med en japansk løn, Acer ‘Osakazuki’.

Jeg vil gerne holde bedet i hvidt ligesom bedet på den anden side af pergolaen, hvor judastræet står. Hvide blomster og smukke bladformer giver en skøn ro, især kombineret med vand i haven. Af hvide blomster har jeg valgt hjerteblomst, lungeurt ‘Sissinghurst’, hundetand, hosta og kærmindesøster. Jeg har desuden plantet lidt mere Salemons segl og hasselurt. Hasselurt er en skøn bunddækkeplante, bare den ikke står for tørt eller solrigt. Jeg glæder mig til at se bedet til foråret.

Bag huset har jeg et lille ‘potting shed’. Jeg har også haft en drivbænk samme sted. Drivbænken var fuldstændigt dræbersnegle-befængt. Her er let skygget og rimeligt fugtigt – og ikke helt så overvåget som resten af haven. Det gav sneglene gode muligheder for at feste i drivbænken. Mange planter nåede slet ikke at blive til noget, da de blev spist i bund hele tiden. Nu har jeg givet drivbænken væk og i stedet monteret to hylder på plankeværket mod bagboen.

Der er efeu på væggen, så de kan stadig planke den op, men jeg ser lige, hvor slet det evt. bliver og finder på noget, hvis… To hele hylder af tre meter giver også meget dejlig plads til børnehaven. Indtil videre er hylderne ikke overdækket, men det bliver de måske på sigt. Jeg vil først lige se, hvordan det går med fugle og regn.

Potting shed’et har også fået hjul under zinkbakken med jord. En skøn idé, som jeg fik efter at have besøgt Stellas Have på Bornholm i sommer. Nu har jeg plads til tre poser jord under bordet.

Du kan se meget mere til Bonnies have på instagramprofilen @gardening_by_hall.