Vi har før været på besøg i Bernstorffsparken. Det er et af Københavns mest foretrukne steder til hundeluftning, men det er også en meget smuk park, som blandt andet rummer det fine Bernstorff Slot. Og så er det også her, du finder en fantastisk samling af espalierede frugttræer.


TEKST & FOTO: HENRIK

Der kan være flere grunde til, at man vælger at espaliere et frugttræ. Måske vil du gerne have frugttræer, men synes ikke rigtigt, at der er plads til et normalt voksende træ? Måske tiltaler den styrede stil dig, og det skal måske indgå i et stramt stylet haveanlæg? Måske kan du bare lide formen! Under alle omstændigheder er det værd at tage en tur i Bernstoffsparken for at se de forskellige stilarter, og hvad de hver især har af fordele og ulemper. Nogle er gode til at danne levende vægge i haven, nogle er bedst op ad en mur i haven, og andre danner flotte, nærmest skulpturelle strukturer i havens rum. Nogle kræver wirer, som træet kan støtte sig til, og andre skal der bambusstokke til for at holde træet på rette spor.

Denne del af parken var i sin tid slottets køkkenhave og frugtlund. Der er stadig bevaret et par drivhuse og det smukke paradehus. I det lille anlæg er der mure og vægge, som danner fine “varmeopsamlere”, som især pærer og blommer nyder godt af.

Hver type af espalier er udførligt beskrevet med en kort tekst med liste over de anvendte sortsnavne og et diagram over den aktuelle struktur.

Her ses den afstivning med stolper, der er konstrueret i hver ende af de fritstående espalier. Dette er af udspændte wirer, så det er nødvendigt med noget, der kan holde igen på det voldsomme træk, som wirerne skal kunne holde til.

Her sørger bambusstokke for at styre grenene i den rette diagonale vinkel. I baggrunden ses en form, hvor træet tvinges ud forneden og derefter ledes opad i en spids, så der dannes en kegleform.

Blommerne nyder godt af den varme, som muren suger til sig i løbet af dagen. De forskellige former danner smukke mønstre på væggen.

En kompakt form for espalier. Det er klart at, hvert træ vil give et mindre udbytte, end hvis træet stod frit. Til gengæld vil man kunne have flere sorter, måske med forskelligt modningstidspunkt, og dermed måske også bedre odds for rent faktisk at få høstet og brugt al frugten.

Dette æbletræs grene er først ledt vandret ud fra stammen og herefter lodret op. Der bliver altså en masse mindre træer ud af det samme modertræ og med plukkevenlig højde.

Nogle gange betyder det ikke så meget med strukturen. Bare det at lade frugtræet fylde en hel væg kan være både smukt og nyttigt.

Det er ikke frugttræer det hele. Den flotte samling af krukker med buksbom passer godt til det meget styrede og stramme haverum.

Drivhuset med vin, nektarin, figner og abrikoser.

Paradehuset. Det kan lejes, hvis du har en begivenhed, som fortjener en særlig festlig ramme!

Vil du se mere til Bernstorffsparken? Så læs med her:

EFTERÅR I GARTNERIET BERNSTORFF
Da jeg var på besøg i Den Gamle By i Aarhus, omtalte de gartneriet Bernstorff ved Bernstorff Slot i Charlottenlund på Sjælland. Da det ikke ligger ret langt fra min bopæl, satte jeg mig selv i stævne der en efterårsdag. Håber du er enig: Det her er en have, vi vender tilbage til.
Læs mere her >>

TIL TE HOS DRONNINGEN I BERNSTORFFS ROSENHAVE
Jeg har lovet at vende tilbage til Bernstorffs gartneri og rosenhave. I dag skal vi til te hos dronningen. Dronnings Louises tehus ligger nemlig i Bernstorff Slotspark og er så sødt. Det er oplevelsen også, for det er lidt som at være med i et eventyr. Kom med.
Læs mere her >>