Følg med til Sofias fortryllende have, hvor det lune efterår har indfundet sig og givet lidt ekstra tid til lidt haveprojekter.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK
Efteråret kan jo være rigtig dejligt. Efter mange kolde og regnfulde uger føltes det hele ret trist. Så blev det indian summer. I Sverige kalder vi det brittsommar. De der solrige og klare efterårsdage i oktober, hvor varmen pludselig kommer tilbage.
Brittsommar refererer oprindeligt til dagene omkring Brittmesse, den hellige Birgittas dag den 7. oktober, hvor der ifølge folketroen har været solrige og varme dage. Det siges at være et resultat af hellige Birgittas bønner.
Nu tænker I måske, at svenske havemennesker ser ud til at have vældig styr på gamle traditioner, men sandheden er, at jeg ikke anede, hvorfor det kaldes Brittsommar, indtil for nylig, hvor jeg blev nysgerrig og læste om det.

 

 

Det blev nogle rigtigt skønne havedage i oktober. Vi har fået den nye brolægning færdig foran hønsehuset under æbletræet. Med et enkelt havemøbel, et lille vandfad og en lyskæde i træet kan det blive et lille torv for høns og mennesker.

 

 

I drivhuset er fignerne modne, og klokkeranken er endelig begyndt at blomstre. Den, som venter på noget godt…. Men næste år må jeg nok så klokkeranken lidt tidligere.
Den skønne høne Silvia

 

Klatrevildvin og Rosa helenae i sin efterårsdragt. Klatrevildvinens bær og rosens hyben er noget, fuglene sætter pris på.
Jeg har fået alle forårsløg i jorden og har lavet efterårsindkøb på planteskolen. Hvad mere kan et havemenneske ønske sig…

 

 

 

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.