I Stefan og Marias have finder du ingen farveglade juledekorationer, kranse eller krukker. En enkel lyssætning lyser op i vintermørket, og en frossen have sender sit eget budskab og ønske om vinterhvile. Kom med ind i en magisk og kølig vinterhave.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: STEFAN TROLLE

Midt på vinteren stopper efterårets langsomme indånding og hele naturen går i stå. Bladene er faldet for længst, frugterne modnet, og forårets knopper og skud venter beredte og beskyttede på lysere dage – på varme. Men nu, i nogen tid, er alt stille. Venter frosset, holder vejret.

 

Når kulden og mørket ligger tungt over haven, er det skønt at vugge med i årsrytmen og for en stund bare være stille. Det kan ikke svare sig at grave i den frosne jord. De projekter, som ikke blev klar eller overhovedet påbegyndt, må pænt vente til foråret. Man kan helt enkelt blive inde med god samvittighed. Nyde ilden i pejsen, de levende lys og et glas vin og lade julefreden sænke sig. Endelig er der tid til at blive inspireret af årets stak af havebøger, som garanteret bliver lidt højere efter hver jul. Læse de artikler, som man ikke nåede, og opdatere sig om de nyeste strømninger.

 

Men eftersom vi, ligesom alle havemennesker, går rundt hele foråret, sommeren og efteråret og tænker: “Næste forår, sommer, efterår, så…” Så grønnes, stråler og blomstrer næste års have allerede i kraft af fantasien og tager langsomt form på papiret. Midt i den frosne vinter. Forberedt på lysere dage, på varme, på forårets udånding.

 

 

Med ønsket om en rigtig god, fredelig og frodig jul.

Du kan se meget mere fra Stefan og Marias have på instagramprofilen @trollesgarden.