Det begyndte med ivrigt frø- og plantebytte, en mislykket nyttehave og en kæmpe stor trang til at gøre verden til et bedre sted.  Her skal du høre om Rikke, der i dag er økologisk blomsterbonde og ejer Brede Havekiosk.


TEKST & FOTO: MARIANNE SELVIG, FOTO: TINA BROK HANSEN

På Facebook findes der mange grupper, hvor man kan bytte frø og planter, og det er her, det hele begyndte. Det var her, jeg mødte Rikke for mere end syv år siden. Vi har mange gange udvekslet opgravede planter i sorte murerspande og blomsterfrø i kaffeposer, men her må jeg rette mig selv, for det er naturligvis hverken på FB eller i vores haver, det begyndte. Kærligheden til blomster begynder dybt i hjertet på Rikke Lentz. Hun er nemlig vokset op med en far, der dyrkede giftfrit og som udnyttede gødningen fra naboens høns. Desuden byttede han overskudsgrøntsager til fisk, så hun har hele sin barndom tullet rundt i hælene på ham og rodet i jorden, elsket alt der kom op – både krudt og ukrudt. Hun har så at sige levet af, hvad cirkulær økonomi kan og fandt det dengang som i dag naturligt. Det gør hun stadig. Især elsker hun at plukke blomster samt at arrangere dem smukt i buketter og lade andre få glæde af dem, også undervejs.Hvem gør egentlig ikke det, vil du nok tænke, men derfra og til at gøre sin passion til sin fuldtidsbeskæftigelse, er der alligevel et stykke vej. Ikke alene er der nogle excel-ark, regler og forordninger, man skal have styr på, når man er certificeret økolog. Det tager også tid at opbygge en social virksomhed. Det er nemlig dét, der er det endemålet for Rikke. At forene en rentabel økologisk virksomhed med trangen til at hjælpe andre, som kan have gavn af at stikke fingrene i jorden og få noget godt ud af det. På alle tænkelige måder. Rikke forener nemlig frivillighed, social bevidsthed og forretning.

EN SOCIAL VIRKSOMHED

Hvordan driver man så en socialøkonomisk virksomhed? Det er Rikke i disse måneder i gang med at skrive speciale om  på RUC, hvor hun inden sommer kan hun kalde sig kandidat i Social Entrepreneurship and Management. Rikke har valgt dels at undersøge, hvordan andre socialøkonomiske virksomheder håndterer udsatte mennesker og samtidigt undersøge, hvordan hun selv kan skabe social værdi for andre. Alt sammen er drevet af et dybtfølt ønske om tre ting:
  • At udbrede dyrkningen af økologiske blomster.
  • At hjælpe udstødte eller sårbare danskere.
  • At passe på den smukke jord, der er vores allesammens.

Rikkes fortid som socialrådgiver fornægter sig ikke, og derfor tænker hun hele den del, der handler om at gøre noget godt for andre, ind i virksomheden. Hun vil gerne dele med dem, der har særligt brug for det fx flygtninge, der skal lære dansk eller andre, der føler et behov for at være sammen med nogen om noget meningsfuldt. Hvor smukkere og bedre end på en mark under den blå himmel mellem alle blomsterne?

Hun er allerede i gang med at realisere planen. Frivillig arbejdskraft har i de to år, virksomheden har eksisteret, været en del af det hele, og i 2019 er planen at forpagte endnu mere jord, så der kan blive plads til endnu flere. Om det skal resultere i en andelsvirksomhed, eller om det skal blive til en forening, der deler overskuddet, vil tiden vise. Tanken er, at deltagerne skal være medbestemmende og deltage i de beslutninger, der driver virksomheden videre. Et yderst ambitiøst projekt, som andre ganske givet vil kunne anvende og overføre til andre bæredygtige projekter.

FEEL GOOD
Er der så salg i økologiske buketter? Ja, det er der, selv om de fleste mennesker ikke så meget som overvejer, hvor meget gift, CO-2-belastning og utøjsbekæmpelsesmidler, der i dag bruges, når der dyrkes konventionelle blomster.

Men heldigvis er vi er alle sammen i fuld gang med at blive klogere. Vi er begyndt at tænke på bierne, på jordkloden, på Co2-belastningen fra jord til bord og på konsekvenserne af klimabelastningen i det hele taget. Men hvad skal der egentlig til for at få en feel good-følelse, når vi står med en buket i hænderne.


En god verden skabes ikke ved hjælp af dårlig samvittighed især ikke, når det handler om haver og blomster og nytte og nydelse. Derfor skal vi høre, hvordan Rikke er kommet ud over rampen både på marken ved det økologiske landbrug Mangholm i Hillerød, hvor hun har forpagtet jord siden 2016, og som leverandør til forskellige interesserede kunder.

 

BLOMSTERUDSALG
Rikkes butik startede i det små med et beskedent udsalg i indkørslen til hendes private bolig. Der er stadig en del af hendes allerførste kunder i lokalområdet i Brede, der hænger ved. Via hendes Facebook-gruppe eller et telefonopkald bestiller de buketter til afhentning. Det var her, det allerførste blomsterudsalg fandt sted – heraf navnet Brede Havekiosk.

Der er flere åben-havedage på Mangholm, hvor man kan komme og plukke sine egne buketter. Jeg har selv veninder, der er interesserede, fordi det er en fed oplevelse. Og det er faktisk efterhånden ret populært.

Men ellers er der faste ruter rundt til kunderne. Hun deltager på enkelte markeder og tager i det hele taget hen, hvor der er bud efter hende.

Rikke bliver ofte kontaktet i forbindelse med bryllupper og andre arrangementer, hvor hun går dedikeret til opgaven med at finde den skønneste og mest personlige løsning. Eksempler på disse løsninger kan du se eksempel på her ovenfor, og så vil du få dem at se i de kommende artikler om Rikke og hendes blomster.

Endelig møder Rikke feriefolket uden for Tisvilde Kro hver lørdag i sommerperioden, hvor hun opstiller sine spande med de mest vidunderlige blomster. “Hvordan fik du den aftale i stand,” spørger jeg. “Jeg gik da bare ind og sagde go’daw.” Og det har vist sig at det var en rigtig god idé. For her kommer hele oplandet alligevel til marked hver lørdag, og her kan de stå og udpege deres yndlingsblomster og få dem bundet, eller de kan lade Rikke lege løs og skabe et lille mirakel.

Netop det naturlige og økologiske taler til rigtig mange af de forbipasserende, skønt nogle ind i mellem tror, at hun har holdt ind til siden på vej til sommerlandet og hentet alle blomsterne i grøftekanten.

Det trækker hun nu på smilebåndet ad; det er jo det visuelle udtryk, hun har arbejdet hårdt for at skabe, og det er en god følelse, at hun selv har været med hele vejen fra frøpose til bundet buket. Den gode følelse varer ved, når hun rækker en buket frem til kunden og ser hende gå lykkelig derfra og komme igen lørdagen efter.

DRØMMENE
Som for alle andre havefolk, er det dybest set drømmene, der driver værket. Når jeg spørger Rikke, hvad hun mangler, mens hun sidder på hug og pudser dahliaer, ser hun hen for sig.

Lidt længe faktisk. Så kikker hun direkte på mig og med solskin i hattepulden, lys i øjnene og røde kinder, siger hun: “Flere timer i døgnet.” Hun smiler og piller lidt mere. “Flere hænder og så måske en drivhustunnel.”

“Jeg ønsker mig faktisk rigtig meget en drivhustunnel, så hele processen kan speedes bare lidt mere op, og jeg kan udnytte ydertidspunkterne lidt bedre. Så kan vi stå og potte og prikle, selvom der kommer en byge, eller det blæser, for det gør det jo altid på ydertidspunkterne.” Det ved vi havefolk godt. “Men kommer tid, kommer råd,” afrunder hun med et smil. “Måske er der en eller anden, der kan se idéen i at investere i en bæredygtig social virksomhed, hvem ved.” Lidt efter går vi sammen ned til kaffekanden og sætter os midt i staudehaven og ser ud over alle herlighederne.

Marianne vil i løbet af foråret skrive mere om, hvordan det hele går for sig i Brede Havekiosk.  Du vil også få såtips og mange andre havefif, som du kan lade dig inspirere af eller gøre hende kunsten efter i dine egne bede.

Du kan se meget mere fra Mariannes haveliv på instagramprofilen @stjernevrimmel samt på havebloggen Den Helbredende Have.