Ved at lære at holde af de mere bitre salattyper vænner man sine smagsløg til en helt ny smagsdimension. I stedet for at opfatte det bitre som noget ubehageligt opnår man her en fin kontrast ved at kombinere det med sødmen fra de bagte løg, syren fra eddiken og nøddernes fedme og dejlige knas.


TEKST: JAMIE OLIVER, FOTOS VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

VINTERSALAT MED SØDE BAGTE LØG, KNUSTE HASSELNØDDER & BAROLODRESSING

6-12 personer
1 time og 20 min. plus afkøling

SALATEN
6 rødløg
1 helt hvidløg
½ bundt frisk timian (15 g)
100 g afskallede hasselnødder
olivenolie
600 g blandede bitre bladsalater, fx julesalat, radicchio, frisée, mælkebøtteblade

MARINADE
1 spsk dijonsennep
ekstra-jomfruolivenolie
½ dl barolo-rødvin
2 spsk rødvinseddike

SÅDAN GØR DU
Varm ovnen op på fuld hammer (240°). Læg de hele løg med skal i et lille ovnfast fad, og bag dem i 1 time, eller til de er møre og en smule brændte. Flæk hvidløget igennem på tværs efter 30 min. og kom det med i fadet. Vend timiankvistene og hasselnødderne i lidt olivenolie, og kom begge dele ved løgene de sidste 5 min. Tag fadet ud, og lad det køle af.

Rens og del salaterne i blade (jeg kan godt lide at gøre lidt ud af de enkelte blade ved at rive store blade i mindre stykker, lade de små forblive hele osv.). Dressing: klem de bagte hvidløg ned i en skål (kasser skallerne), og mos dem godt sammen med sennep og et nip havsalt. Pisk 6 spsk ekstrajomfruolivenolie i lidt ad gangen, og fortynd derefter dressingen med baroloen og vineddiken, mens du pisker energisk.

Pres de søde løg ud af de småbrændte skaller og ned i en serveringsskål, pluk dem samtidig i lidt mindre stykker. Krydr med havsalt og friskkværnet peber, og dryp dressingen ud over. Top op med de bitre salater, og vend det hele forsigtigt sammen med fingerspidserne. Knus hasselnødderne ret fint i en morter, og drys dem ud over salaten.

Opskriften er fra Jamie Olivers kogebog ‘Jamie i Italien’ fra Lindhardt & Ringhof, der udkom i 2018.

Forlaget om bogen:

Jamie Oliver elsker Italien og italiensk mad. For at skrive denne bog har han gennemrejst landet for at lokke opskrifter og tips ud af nonna’erne (bedstemødrene), som er de helt centrale personer i familien, når det gælder mad. Med inspiration fra sin rejse har Jamie skabt over 130 opskrifter til hele året. Fra enkle antipasti og nemme pastaretter, til vidunderlig simremad, fantastiske salater og guddommelige desserter. Læserne lærer også at perfektionere klassikere som gnocchi, fyldt pasta og den helt rigtige pizzabund.


Italiensk mad er populær over hele kloden, og i denne bog finder læserne selve sjælen i det italienske køkken. Og vi danskere har virkelig noget at lære – vi bruger i gennemsnit ½ time på madlavning i hverdagen. Det er nærmest ulovligt at bruge så lidt tid på maden i Italien. Her er maden højdepunktet. Italienerne er store livsnydere, og de bruger timevis på at handle råvarer på markedet, tilberede dem hjemme i køkkenet og nyde måltidet sammen med deres nærmeste.