Nina Ewald har i år udgivet ‘Den store bog om små haver’ med brugbare input og erfaringer til design af den lille have. Et af bogens emner er valg af farverne i haven – for det er afgørende at være skarp i farvevalgene, hvis du vil have et roligt design.


TEKST: NINA EWALD, FOTOS VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

I en lille have skal man tænke mere over farverne, end når der er masser af plads og afstand mellem de forskellige afdelinger, bygninger og bede. Du skal huske på, at alle havens elementer, store som små, spiller sammen i den samlede farvepalet: huse, hegn, mure, belægninger, krukker, møbler og sidst, men ikke mindst planterne.

Jo tættere alle farverne kommer på hinanden, jo mere risikerer du farvestøj på nethinden. Derfor kan det være en god idé at inddele haven i forskellige afdelinger med hver sin farveholdning. På den måde får du styr på farveorgiet og et mere roligt design.

For ikke at fare vild i farvejunglen kan du følge nogle ganske enkle principper, som alle giver gode resultater, og som tager udgangspunkt i farvecirklen (Foto Farvecirklen)

TONE-I-TONE

Her tager du udgangspunkt i en enkelt farve og bruger kun denne i forskellige mørkere og lysere nuancer. Hvad enten det drejer sig om blomster, krukker, havemøbler mm. Med tone-i-tone-princippet vil du altid opnå en rolig og stilfærdig farveholdning, og du kan vælge hver sin farveholdning til havens forskellige afdelinger.

Tone-i-tone med udgangspunkt i én enkelt farve.

BESLÆGTEDE FARVER

Det giver lidt mere friskhed, når du vælger farver inden for en mindre del af farvecirklen. Dvs. tre-fire beslægtede farver, som ligger lige ved siden af hinanden. Eksempelvis blå, blåviolet, violet og rødviolet og gerne rene, mørkere eller lysere nuancer sammen.

Beslægtede farver i udsnittet fra gul til orange-rød på farvecirklen.

EN HALV CIRKEL

Endnu mere spræl får du, hvis du vælger farver fra en halv farvecirkel. I en lille have vil det ofte være en god idé at vælge dem enten fra den kolde side af farvecirklen – fra grøn til violet – eller fra den varme side fra gul til rødviolet.

En halv cirkel i varme farver.

HELE CIRKLEN I BRUG

Her skal du holde tungen lige i munden for ikke at få et vildt farve-miskmask. Hvis du vil have alle farver på én gang, så vælg gerne en enkelt dominerende farve, og lad de andre optræde i små portioner. Det er nemmere at bruge mange farver sammen, når de er ganske lyse eller ret mørke, end hvis du vælger klare, rene farver.

En hel cirkel i rene farver er frisk og livlig.

KOMPLEMENTÆRE FARVER

Det er dem, der ligger lige over for hinanden på farvecirklen: gul-violet, rød-grøn, blå-orange for blot at nævne nogle. De giver den største kontrastvirkning og fremhæver hinanden på en god måde. Også her gælder det om at vælge en dominerende farve og lade den komplementære optræde i mindre doser.

Komplementære farver fremhæver hinanden. Vælg gerne mest af den ene og mindre af den anden.

HVIDT, GRÅT, SORT

Disse kaldes akromatiske, hvilket betyder farveløse. De har ikke nogen farveværdi i sig selv, men er alligevel meget nyttige i haven, hvor de virker som rolige indslag mellem alle de andre kulører.

De akromatiske farver I sort, grå og hvid er neutrale i forhold til de andre, der ses på farvecirklen.

 

Du kan læse meget mere om indretning af små haver i bogen ‘Den store bog om små haver’, der er udkommet ved Forlaget Nice i 2019.