Bedre balance, det lyder næsten som et udspil fra finansministeriet. Her er det nu haveministeriet, der lægger planerne, og de siger, at september er i bedre balance. September er måneden, hvor haven rent vækstmæssigt kræver mindre pleje.


TEKST & FOTO: HENRIK

Det er samtidig måneden, hvor den ekstra time om aftenen forsvinder, så måske passer regnskabet. Vi begynder at afslutte årets haveprojekter, og byggeprojekterne få igen mere opmærksomhed.

Sensommereftermiddag, skyggerne fra det levende hegn bliver længere for hver dag.

Vi har holdt åbent have om lørdagen ifm. Havefestivalen. Det kræver sin tid og indsats, især når man har været væk fra haven i en del af sommerferien. At haven havde et stort overtag af ukrudt, er måske så meget sagt, men enden blev nu alligevel, at vi fyldte svarende til godt en stor trailer med frisk ukrudt. Noget kunne vi kompostere i haven, men mængden oversteg vores egen kapacitet, og jeg måtte nødtvunget køre det væk. Ikke noget, jeg er stolt af, men en nødvendighed. Konklusionen er, at hvis vi i fremtiden ikke skal køre haveaffald væk, skal vi have en kompost dedikeret til ukrudt og et system til andet havegrønt fx hækafklip. Vi har henved 150 meter indre hække plus den hæk, der omkranser haven. De indre hække er bøg, og så skal det vel en tur igennem en kompostkværn for at blive findelt nok til kompostering.  Uanset hvad man gør, åbner det for nogle overvejelser om, hvordan vi håndterer det grønne overskud, som jeg kalder det. Det nemmeste i første omgang er at køre det væk, men grundlæggende er det jo lidt tosset. Der er god værdi i det grønne overskud, når det er omsat, men hvordan håndterer vi processen fra affald til forbedring. Jeg har ikke svaret, men vi skal til at tænke over det. Det tager tid at køre væk, og det ville da være bedst, om det blev på matriklen.

Sådan, næsten klar til åben have

Vi havde en rigtig god dag med åben have. Mere end 50 havefolk kiggede forbi, og spurgte til det franske, vores hus, alle lavendlerne og naturligvis palmerne. Det blev til seks travle timer den lørdag. Det er ikke nogen friseret have, vi har, men selvfølgelig vil man gerne vise den pænt frem. Ligesom man støvsuger huset og ordner toilettet, inden man får gæster. Ligeledes plantes tomme krukker op, og græsset slås to gange, samt kanterne afstikkes. Vi vil gerne vise både den franske have, samt at haven er en hobby og en passion, men ikke det eneste i vores liv.

Denne gang blev dog også sidste gang med åben have i denne omgang for. Det kræver megen tid, for megen tid måske. Derfor må jeg muligvis skuffe nogle af jer, som gerne ville komme i fremtiden. Hvornår vi åbner igen, kan jeg ikke sige, men der går nok fire-fem år.

De sidste lavendler i blomst. Her sorten Lavandula x intermedia ‘Provence’, en af mine absolutte favoritter.

Jeg tager de fleste lavendelstiklinger i slut august og starten af september. De kan med fordel tages i midten af august, men det når jeg sjældent. Til formålet har jeg anskaffet mig nogle så og priklebakker i professionel kvalitet. Alternativt sættes fire stk i hvert sit hjørne af en potte, det hjælper på roddannelsen.

Lavendler er nemmest at formere, hvis man tager dem med hæl. Dvs. river en lille årsgren af. Den indeholder naturligt hormon og slår ofte rødder i løbet at fire-fem uger. Så skal de bare opbevares let frostfrit og kan prikles direkte over i større potter til foråret.

Her i haven er september en skøn måned. Jeg elsker morgenduggen og tågen i havens græsser og spindelvæv. Lyset, som trænger igennem og giver de mest fantastiske modlysbilleder enten på nethinden eller kameralinsen. September er lyset og skyggernes tid her i haven, til tider kan det være yderst vanskeligt at fange med kameraet, hvad øjet ser, og vi må gemme billederne i erindringen. På en måde er det vel også meget godt, haven er levende og altid i forandring.

Den første efterårsmorgen, med tung dug på møblerne og havens planter.

Lige så hurtigt det går i foråret, når haven springer ud time for time, lige så stille men sikkert træder efteråret ind på scenen her i september. Hvis det ikke var for de kølige morgener og korte aftener, kunne man om eftermiddagen stadig tro, det var sensommer, og dagen i morgen bliver ligeså skøn.

Eftermiddag i parterret set fra 1. sal.

Moschataroserne kommer med deres andet store flor, og derfor har de en meget fremtrædende plads her i haven, hvor der som sagt ikke er mange engelske roser. Moschata passer godt ind i vores årshjul i haven, da de er på toppen i slutningen af maj og til midsommer, samt igen fra slut august til slut september. Det er altså nemt. Husk at gøde dem og klippe de store blomsterbuketter af, når de visner. Enkelt og driftsikkert.

Endnu er der gang i drivhuset, men vores tomater har været meget sene til at modne i år og var nærmest ved at bukke under af vandmangel i sommerheden. Dette til trods for, at de står i fyldte kapillærkasser. Plantesækkene fra Jem og Fix (som vi har brugt igennem 10 år) har været noget bras. Vi har gjort, som vi plejer, men alle krukker og sågar de dele af køkkenhaven, hvor vi har blandet sækkene i jorden, har været i dårlig vækst. Det har vi alt andet lige ikke oplevet før. Vi ved alle sammen godt, at der er år, hvor gulerødder klarer sig bedre, eller tomaterne kan være forsinkede grundet en kølig sommer, men decideret mistrivsel, det er helt uden for kategori. Det virker, som om de ikke har kunne trække vand og lede det rundt. Hermed følger også dårlig tilgang til den næring, som vi løbende tilsætter.

Køkkenhaven her ved indgangen til september. Vi har et nyt projekt til næste år med at lægge fliser på stierne.

Så jeg må melde mig i koret: Tomaterne bliver fremover udplantet direkte i den normale jord. Så må vi forbedre den med kompost og gødning samt skifte dele af den hvert år. Vi havde lidt af det samme problem sidste år, men især jeg skød det til hjørne og tænkte, at den dårlige vækst måtte være en fejl og manglende opmærksomhed fra havemandens side. Jeg er blevet klogere. Dermed er et nyt lille projekt opstået: Hvordan skal drivhuset klare sig i en ferieperiode? Drypvanding fra Gardena? Andre bud?

Jeg vil ønske jer en rigtig god havetid her i september, som måske er den smukkeste måned i haven.

Du kan altid se mere til Henrik på instagramprofilen @denfranskehave og læse med på hans haveblog: ‘Min Franske Have’