En af de store glæder ved at være haveejer er at kunne plukke blomster i egen have til overdådige buketter til sig selv, venner, naboer og til fest. Siden jeg overtog huset og haven, har jeg haft en stor drøm om enorme staudebede og forskellige buske, som jeg kunne klippe af til dekorationer og buketter.


TEKST & FOTO: ESTHER GENESER

Drømmen er nu gået i opfyldelse, og siden 2016 har jeg haft mulighed for at hente skønne blomster i min egen have. Det er en dejlig fornemmelse og meget tilfredsstillende. Jeg har afsat et areal på ca. 1000 m2 til dyrkning af blomster udover det, jeg allerede dyrker andre steder i haven.

Min skærehave eller buketbedet, som jeg kalder det, er delt op i etårig og knolde, stauder og så lidt urtebede. Stedet her blev hegnet ind i 2012 for at undgå uønsket besøg af råvildt, som vi har rigtig meget af i området.

PLACERING AF BEDET

En de vigtigste ting ved en skærehave er placeringen. De fleste blomster trives bedst på en solrig plads, og derfor bør man have det med i ens overvejelser, når man planlægger. Er der for mange store træer i nærheden af bedet, vil det måske give for megen skygge og gøre jorden mere næringsfattig, da træerne selv vil brug den næring, der findes i jorden. På den anden side er det en fordel at have mindre buske og træer i nærheden af skærehaven, da det på varme sommerdage vil være godt med lidt skygge til de planter, som er mindre tolerante over for stærk sol.

BEDETS STØRRELSE

Min skærehave er meget stor. Den svarer til en mindre parcelhusgrund. Dette skyldes, at vi har ret megen jord til rådighed (næsten 38.000 m2). Desuden er min have også en besøgshave, og jeg afholder bl.a. blomsterbindingskurser, som kræver mange blomster . Men man behøver faktisk ikke nogen kæmpe have for at kunne dyrke snitblomster. Oftest kræver det blot lidt planlægning og prioritering. Har man kun 200 m2 til rådighed, må man vælge de planter, som man får mest glæde af .

Man kan jo også have blomster i krukker og højbede. Og hvis man mikser blomster, krydderurter og måske endda lidt grøntsager, får man en flot samling og en bedre biodiversitet, som gavner både mennesker og insekter.

DYRK DINE EGNE SNITBLOMSTER

Det behøver ikke at være en videnskab at dyrke blomster. Hvis du er nybegynder som haveejer eller blomsterdyrker, er det en fordel at starte med nemme planter, som lykkes hver gang.

Som eksempel på blomster, som er gode i skærebede vil jeg nævne morgenfrue, lupin, stolt kavaler, frøkenhat, marguerit, pæon, solhat, solsikke, akeleje, løvefod, ridderspore, skabiosa, rævehale og dahlia. Mange af mine etårig planter starter jeg indendørs i det tidligt forår, mens andre sås direkte i bedet.

Har man ikke tålmodighed til dét, er stauder at foretrækker, men de etårige planter er med til hurtigt at få drømmen om skærehaven til at gå i opfyldelse. Stauderne kræver i de fleste tilfælde flere år for at kunne udvikle sig, men til gengæld kræver de mindre pasning, når de først har fået fat.

OVERVEJELSER, FØR MAN GÅR I GANG

Inden man kaster sig ud i projekt skærehave, er det vigtig at blive enig med sig selv om, hvilke forventninger man har, hvor megen tid, man til rådighed, og hvorfor man overhovedet vil have en skærehave. For der er stor forskel på, om man har tænkt sig at lave buketter til salg, eller om det er ren hygge. Det vigtigste er glæden ved at eje de mange blomster og tænke på, at man gavner miljøet ved at kunne tilbyde de små insekter lidt godt til ganen.

God fornøjelsen med din nye have.

De bedste hilsner,
Esther

I løbet af havesæsonen 2019 holder Esther åben have. Det kan du læse mere om på hendes hjemmeside, som du finder lige her. Du kan også følge haven på instagramprofilen @esthershave.