Er du opmærksom på planter, der klæder hinanden godt – også i efterårsmånederne? Vi giver her et par ideer fra Piet Oudolfs have i Maxima Parken, Vlinderhof.


TEKST & FOTO: LONE

 

Yuccabladet mandstro (Eryngium yuccifolium) og præriegræs (Sporobolus heterolepis)

Denne mandstro kan let forsvinde mellem de invasive stauder i bedene, men plantet mellem det lette græs har den fine betingelser. Ganske som på prærien i det centrale og østlige Nordamerika, hvor den kommer fra.

Asters ‘Little Carlow’ og mosebunke (Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’)

‘A match made in heaven’. Billedet taler for sig selv. I virkeligheden er det endnu smukkere. Et rent drømmesyn.

Amsonia, mørk sankthans urt (Sedum matrona) og diamantgræs (Calamagrostis brachytricha)

Det ene af disse billeder har jeg vist før. Men det er altså også en ualmindelig lækker kombination. Jeg er ikke mindst fan af samspillet mellem den mørke sedum og den lette diamantgræs.

Lilla farvebælg (Baptisia) og lægebetonie (Stachys officinalis)

Det er ved først øjekast ikke til at se, hvad der gør, at denne kombination virkelig fungerer – men det gør den. Her er det en lækker farvekontrast og ikke mindst en indbydende grafisk kontrast, der fanger øjet.

Djævelsbid (Succisa pratensis) og præriegræs (Sporobolus heterolepis)

De lange stængler, der for enden bærer en kuglerund blomst i den smukkeste lavendelblå farve, spiller her elegant sammen med det gyldne bronzegræs. Djævelsbid, der blomstrer i august-september, vokser i øvrigt vildt i Danmark.

Fjerbusk (Aruncus ‘Horatio’) og smalbladet blåaks (Sesleria autumnalis)

Denne finbladede fjerbusk med elegante smalle blomsterstande fungerer perfekt sammen med smalbladet blåaks, der i modsætning til mørk blåaks (Sesleria heufleriana) blomstrer hen på efteråret fra august til oktober. Kombinationen er god til halvskygge, hvor fjerbusken trives bedst.

Amsonia og sibirisk iris (Iris sibirica ‘Perry’s Blue’)

Når den sibiriske iris står i fuld sol, danner den smukke ranke blomsteraks, der står langt ind i efteråret. Både farvemæssigt og grafisk er kombinationen med den letløvede lysegrønne amsonia bemærkelsesværdigt elegant.