Et nyt år står for døren, og det betyder, at vi skal stifte bekendtskab med et nyt team gæsteskribenter. I dag løfter vi sløret for de havemennesker, der kommer til at præge HAVEFOLKET i det kommende år


REDAKTIONEN

 

Morten Albek

Det er ret længe siden, at Morten fandt interesse for det grønne. Som ung afsluttede han sin uddannelse som væktshusgartner og efteruddannede sig som blomsterdekoratør. Morten har siden haft sin egen blomsterforretning og været gartner på Egeskov Slot. Men så  begyndte han at arbejde som fotograf, og det har stået på i 30 år. Glæden ved planter og have er dog fuldstændig intakt. Nu er det blot som haveentusiast, han griber saksen og spaden. Og som have-blogger og forfatter af bøger om bonsai. Mortens nuværende have er hans fjerde have. Sammen med Ann-Lisbeth anlagde han for fire år siden en have på en 4.500 kvm stor grund. Parret flyttede hertil, da deres døtre fløj fra reden. Belært af erfaringer og fejltagelser er den nuværende have godt på vej til at blive den have, Morten altid har drømt om. En del med afsæt i cottage gardenstilen og en del japansk inspireret have med bonsai. Haven er Mortens åndehul. Til forskel fra hans tidligere periode som gartner er der her helt og holdent tale om fornøjelse.

Du kan læse mere om Morten på bloggen gartnerens-have.dk eller på instagram @gartnerenshave.

 

Tor Haddeland

Tor Haddeland er 48 år og har firmaet Designhaver. I over 20 år har han haft fokus på gode løsninger til haveejere. Tors baggrund er en opvækst i Norge med naturen som omdrejningspunkt. Senere lagde en norsk gartneruddannelse og en dansk teknologuddannelse grundlaget for at starte eget firma for godt 20 år siden. De projekter, som har høstet mest opmærksomhed, har ofte været til den minimalistiske side. For ti år siden var det interessant at udforske og udvikle netop denne stil. I dag er der også mange nye elementer, som præger de projekter, tegnestuen skaber. F.eks. vinder naturen indpas i sin rå og rene eller mere fortolkede udgave. Men det vigtigste er nok, at hygge og varme igen er grundelementer, også selv om linjerne er enkle og udtrykket minimalistisk. I 2020 vil Tor delagtiggøre jer i tankerne bag en god haveplan og forskellige haveløsninger.

Du læse mere om Tor og hans tegnestue på sitet Designhaver.dk.

 

Marianne B. Andersen

Marianne er født i Aarhus i 1967 og er vokset op i en familie med fem børn på Nordlangeland. Som student flyttede hun til København og fik job på en planteskole i Smørum. Her lærte hun at okulere roser, grave klumpplanter op og plante småplanter ud efter snor. To år på Vilvorde i Tølløse gjorde hende til gartneritekniker, og det første job var i en planteskole i Vejen, hvor hun stod for at lave slyngplanter, bunddækkende planter og roser. Efter nogle år skiftede hun retning og blev ansat ved den daværende Årslev Forsøgsstation, hvor hun arbejdede sammen med forskere om at lave forsøg med planter.

Marianne bor sammen med sin mand Per og deres 12-årige søn Alfred i Gislev på Fyn. Marianne har også to voksne børn, som er flyttet hjemmefra. Huset ligger på en grund på ca. 10.000 m2, og grunden er opdelt i diverse haverum, men består også af et areal, der er sprunget i ‘natur’. På grund havens størrelse eksperimenterer de fortsat med at få den plantet til, så pasningen ikke er så krævende. Marianne glæder sig til at dele sin passion for alle mulige planter – planter, som glæder dem selv, men som også er med til at øge artsdiversiteten.

Marianne driver magasinet Haveglæder, som du finder på mange danske planterskoler, og dem du kan læse med i på haveglæder.dk og på instagram.

Bonnie Hall

Bonnie er 48 år og enlig mor til to drenge på henholdsvis 12 og 15 år. Bonnies have er en kolonihave på 365 m2, som ligger i Søborg nord for København. Hun købte haven i september 2014, rev det eksisterende hus ned og fjernede beplantningen, så der ikke var andet end en bar muddermark tilbage. Herefter byggede hun nyt hus på grunden og skabte haven fra bunden.

Bonnie er oprindeligt uddannet jurist med speciale i strafferet og personskadeerstatning, men siden 2016 har hun arbejdet som autodidaktisk havedesigner i firmaet Gardening by Hall, hvor hun laver planer til private haver, tilbyder havekonsultationer til private haveejere om indretning af haver samt holder foredrag om havedesign og om at skabe en have fra bunden. Bonnie er i øvrigt i gang med at skrive en bog om indretning af haven og om, hvordan hun skabte sin egen have fra bunden. Bonnies fokus er først og fremmest rum i haven – samt at skabe optimal udnyttelse af en lille have, uden at haven bliver overfyldt eller fremstår rodet.

Bonnie har skrevet med her på sitet tidligere, og du kan finde hendes tidligere indlæg her. Du kan også læse mere om Bonnie på sitet bonniehall.dk og på instagram-profilen @gardening_by_hall.

 

Med denne spændende nye gæsteredaktion
vil vi gerne ønske dig og dine et fantastisk nytår.

Vi ses i 2020.