Lige fra jeg etablerede firmaet for 25 år siden, har den private have været DesignHavers speciale. Jeg skaber primært helhedsløsninger som renoveringer af ældre eksisterende haver eller løsninger til nybyggeri. 


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

Mit fokus gennem årene har altid været værdien i at skabe den gode idé og løsning til de familier, jeg møder rundt om i hele landet. Man kan godt benytte samme elementer og materialer i forskellige haver, men tankerne og ideen bag løsningen er altafgørende. Jeg arbejder med en konstant nysgerrighed, når jeg tegner nye havedesigns. Der er glæden ved æstetikken, konstruktion og teknik, men selve arbejdet i at udforske den absolut bedste løsning, er det, som driver mig.

De komplekse næsten uløselige opgaver er det, som giver mig de største udfordringer, og er ofte også dem, hvor de største overraskelser og aha-oplevelser opstår for kunden. Selve analysen af de givne forhold i enhver have som fx. himmelretninger med sol, skygge og vind, indsyn og udsyn til naboer, udsigt. Skråner grunden, eller er den jævn, hvor løber vandet hen, når det regner, hvad er det for en familie, og hvilke behov har de. Der er mange hensyn i ethvert havedesign, og i alle disse hensyn skal samtidig indarbejdes en respekt for, hvad der klæder ejendommens arkitektur, og være en løsning, som passer til den omkringliggende natur.

Træ er et fantastisk materiale og er særlig velegnet at benytte i en have som denne med store niveauforskelle. De svævende gangbroer bryder husets linjesæt og fører os rundt om huset – de skaber masser af dynamik i stedet for den klassiske lige gangsti.

 

Det næste år vil jeg give Havefolkets læsere smagsprøver på min hverdag som havearkitekt og dermed også på måden, jeg professionelt arbejder med havedesigns i forskellig skala. Jeg vil plukke forskellige temaer ud som fx. min tilgang til udendørs lys, design af indgangspartiet, som skal byde velkommen, og opbygningen af et havedesign i en have med store niveauforskelle. Det er blot nogle af de emner, som jeg de næste måneder vil beskrive nogle af mine erfaringer med.

Enkelhed og minimalisme er nøgleordene i denne have med stemninger fra Syden. De skulpturelle fyrretræer får et næsten majestætisk udtryk og kan bære at stå alene i det meget åbne rum.

 

Min opvækst i Norge og min måde at bevæge mig på i naturen har indirekte haft stor betydning i min tilgang til haven. Mit udgangspunkt har altid været, at jeg ikke kan konkurrere med naturen selv. Naturen er i sig selv enestående og vil til enhver tid fremstå smukkest uberørt. At imitere naturen er svært, og derfor har min minimalistiske og forenklede tilgang til et havedesign altid været naturligt. At trække få elementer ind i haven og dermed skabe et nyt univers og bruge naturens egne materialer som fx. granit, skifer, forskellige træsorter osv.

Minimalistiske prydgræsser vokser op gennem de organiske søsten i den rektangulære ramme, og mødet mellem form og farver får de tunge trædesten til at virke lette.  En klar modsætning mellem de mørke søsten og den lysere changerende natursten – og mikset af materiale- og nuancevalg har en markant effekt.

 

Tre markante og næsten monumentale mure i cortenstål i changerende rustnuancer. Murene er lige lange, men højderne varierer fra 80- 120 cm. Deres linjer leder blikket udad mod husets omkringliggende natur.

 

Havedesign er i en konstant udviklende proces, og nye tendenser kommer og går. I dag er havedesign på mange måder individuel og personlig. Jeg oplever mange kunder, som er bevidste om, hvilken stil og udtryk, de ønsker i haven, og hvor jeg fx for 20 år siden oplevede, at man ryddede haven for det, man i dag betegner som en ’mormorhave’; en blomstrende have med mange farver og organiske former som cirkler og buer. I dag oplever jeg, at vi træder et skridt tilbage i den retning og gerne tilfører haven lidt ‘mormor’ i form af staudebede, blomstrende buske, flere farver, varme og hygge og ikke mindst masser af personlighed.

En have med masser af personlighed og karaktér og en loungezone under bøgen midt i Københavns centrum. Terrassegulvet er lagt af granitplanker fra DesignHavers serie Skogsfjorden, der har en træstruktur i sit udtryk og er indrammet af de stålplader, der går igen i hele haven.

 

Denne have er et fint eksempel på, hvordan en del af havens ældre beplantning er bevaret og kombineret med nye organiske former og elementer. Den ovale terrasse er hævet et stykke over plænen og står som et næsten skulpturelt element omkranset af de store grønne taks. Terrassen er belagt med natursten i 1×1 meter fra DesignHavers serie Kongsberg. Stødtrinene op til terrassen er beklædt med cortenstål, som er et af terrassens skulpturelle virkemidler.

 

Det hvide loungemøbel står som en markant kontrastfuld skulptur på den ovale hævede terrasse. Haddeland Lounge er et af DesignHavers egne produkter og er lavet i lyst gasbeton. I denne organiske og grønne have fungerer møblet som en minimalistisk kontrast.

 

Hestemynte, Monarda ’Scorpion’.

 

Purpursolhat, Echinacea purpurea ’Magnus’

 

På villaens nærmeste terrasse er havens spisezone placeret. Her er det en mere klassisk belægning med den traditionelle betonflise og chaussesten. Fra spisezonen har man kig til både loungezonen og spejlbassinet nær villaens indgangsparti. Blomsterbedene med de mange stauder, prydgræsser og taks er med til at skabe rummet omkring spisebordet.

 

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter på hjemmesiden designhaver.dk og instagram.